10 januari 2016

Om bomblarm, flygsäkerhet och en tant!

Att säkerheten är så hög den bara kan vara är något som jag tror de allra flesta förväntar sig inför en flygresa.

En äldre kvinna, på väg hem till Polen, vållade på söndagen krigsrubriker i media. Hennes väska uppgavs innehålla sprängmedel och Skavsta flygplats utrymdes medan ankommande flyg fick parkera lång bort från terminalen.

Damen plockades in för förhör. Hos polisen i ett främmande land, som påstår att man misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, tror jag att vem som helst av oss skulle få stora skälvan!

Larmet avblåstes senare då inga farliga ämnen kunde anträffas i kvinnans bagage.

Tra-la-la-la-laa, ”det var bara personliga tillhörigheter i väskan” och gumman tillåts resa vidare. I vilket skick då och fick hon några rejäla ursäkter och kompensation för det hon utsattes för? Om detta sägs inget i nyhetstelegrammen.

Det hade varit intressant att få ta del av en mer djuplodande analys av vad som egentligen hände och vem som kan tänkas vara skyldig till att en äldre dam, förmodligen, höll på att smälla av (till skillnad från hennes bagage!)?

Var det ett mänskligt misstag? Berodde det på undermålig teknik som tolkade smink som krut, och i så fall varför? Kan samma ”maskin” i så fall också tolka bomber som smink?

Den här gången blev det aldrig allvar men vad händer den dagen då det verkligen handlar om skarpt läge?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar