9 januari 2016

Är citronsyra allergiframkallande?

GP är på lördagen något på spåren, tror jag.

De berättar om familjen Glans och dottern i familjen, Thilda, 9 år, som i hela sitt liv haft kliande och blödande eksem. Läkare har ordinerat starka kortisonsalvor och påstått saker som att Thilda är allergisk mot familjens hundar.

När mamma Ann-Sofie plockade bort produkter med citronsyra ur dotterns födointag så försvann de 9-åriga eksemen.

Det visar sig att citronsyra ofta framställs med hjälp av svartmögel (urk!) och att syran förekommer i mängder av livsmedel som ost, glass, läsk, sylt och hudvårdsprodukter.

Jag brukar vara skeptisk mot ”folkpoliser” som påstår mängder med saker om allt från antroposofisk sjukvård via homeopati och elöverkänslighet till att bestämt ”veta” hur sakers tillstånd i allmänhet är utan att kunna visa några som helst belägg för detta!

Dock vill jag veta mera när jag läser en uppföljande artikel i GP om att Livsmedelsverket har som ståndpunkt att citronsyra inte kan orsaka hudproblem eller allergier. Ståndpunkten har de för att varken EU eller bristen på proteiner i citronsyra skulle tyda på att svartmögel skulle existera i syran eller än mindre kunna orsaka blödande hudåkommor.

Samtidigt meddelar glasstillverkaren SIA glass att de genast börjar byta ut citronsyra, som ingår i många av deras produkter, mot citronsaft. Kanske visar det sig, när Livsmedelsverket och EU vaknat, att detta visar sig vara ett vinnande grepp!?!

Vad jag med säkerhet vet är att svartmögel, som jag mött i allt från vinterstängda sommarstugor till tvättmedelsfack i hyreshus tvättstugors tvättmaskiner inte är något jag vill handskas med.

Utmärkt väckarklocka som GP låter ringa! Dock är det otroligt svårt att utesluta citronsyra inser jag, med kliande eksem, när jag kollar innehållsförteckningarna på varor i kyl, frys och skafferi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar