5 januari 2016

Arlanda prioriterar större flygplan framför resenärerna!

I ett reportage i SR Ekot under tisdagen får vi ta del av de förberedelser som pågår för att Arlanda flygplats ska kunna ta emot flygplan med upp till 800 passagerare ombord.

Tre ”bryggor”, rören vi passagerare går in och ut igenom till och från flygplanen, ska byggas vid några utgångar så att vi snabbt ska kunna komma av och på de enorma flygplanen. 

Vidare får vi veta att skyltningen ute vid start- och landningsbanor måste förändras, att gräsmattorna vid sidan av start- och landningsbanor måste förstärkas och att hanteringen av bagage och incheckning måste ses över.

Trots dessa informationer så är jag inte alls säker på att jag vill flyga med en A380, det största passagerarflygplanet just nu, varken till eller ifrån Arlanda.

Fokus på oss resenärer är fortsatt allt för långt borta när det gäller planeringen inför det som troligen snart komma skall.

Jag tänker på flödet av den hord av människor som är på väg från eller till Sverige.

På pir B så slussas vi i dag, om vi måste passera en passkontrollant och således kommer från en destination utanför Schengen, upp en våning och får köa i trånga korridorer utan syre innan kontrollen är genomförd. Kommer det i dag 350 passagerare samtidigt är trängseln och väntan olidlig!

Nu sägs det visserligen att de stora maskinerna ska angöra F-piren men inte blir det så mycket bättre. Där åker vi rulltrappa ned till passkontrollen och kommer ned i ett utrymme som möjligtvis sväljer ett ”normalt” antal passagerare. Om 800 passagerare kommer samtidigt lär paniken vara nära förestående.

Att tillsammans med ca 150 medpassagerare anlända från, låt oss säga, Bryssel i en mindre variant av Boeing 737 gör att det är proppfullt vid bagagebanden. Vad händer om 650 passagerare till trycker på vid samma band?

I Ekot:s reportage trycks det på att allt måste bli så ”kostnadseffektivt” som möjligt för flygbolagen. När det handlar om hänsyn till resenärer så funderas det på att installera fler toaletter i avgångshallen samt att möjligtvis erbjuda flera stolar i samma lokal.

Det är rent kundfientligt om det inte läggs mer energi på att få logistiken för oss resenärer att fungera på ett bättre sätt.

Sker inga förändringar i planerandet kommer Arlanda att gå från en tämligen dålig flygplats till rent usel! Åtminstone för oss resenärer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar