20 januari 2016

Om tysk terroristjakt, rättsstater och hattlyft!

Min grundinställning är orubblig och solklar: Kriminella ska straffas och om brottet förtjänar en tids tillvaro bakom lås och bom ska detta omsättas i praktiken! Handlar det om terrorism, för vilket straffet är utdömt i en rättsstat, kan frågan väckas om nyckeln till cellen borde kastas bort, även om detta inte skulle ha med en rättsstat att göra.

Men ändå, trots denna min grundinställning, är det något som kittlar mitt sinne och som väcker tankar på att lyfta på hatten för Daniela Klette, Volker Staub och Burhard Garweg.

De tre, utstuderat onda, terroristerna, tillhörande RAF (Röda arméfraktionen), har lyckats hålla sig undan rättvisan i mer än 20 år men kanske går deras väl tilltagna tid i frihet nu mot sitt slut. Förhoppningsvis är det så!

Med hjälp av DNA-spår kan de tre knytas till ett rånförsök utanför Bremen i juni 2015. 
Troligtvis handlar det om alltmer desperata försök från trion att överleva som den udda, anonyma, trio som de lyckats vara genom årtionden.

I kväll tar, enligt DN, den tyska motsvarigheten till ”Efterlyst”, ”Achtenzeichen XY”, upp fallet med de tre. Troligen lär ”någon” Herr eller Frau i någon tysk by, stad eller på vischan erinra sig att han/hon tänkt tankar om de där tre som uppträder så besynnerligt.

Att de tre lyckats hålla sig undan rättvisan i alla dessa år är naturligtvis ett alldeles uruselt resultat för vilken rättsstat som helst i allmänhet men för Tyskland i synnerhet!

Förhoppningsvis är trions dagar i frihet snart nog nedräknade till noll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar