6 januari 2016

Nordkorea provocerar till och med Kina!

Kanske försökte Nordkorea sig på att spränga en vätebomb, kanske inte, det verkar råda minst sagt delade uppfattningar om saken. Thord Johansson, kärnfysiker, kommer kanske med den mest sannolika förklaringen till det inträffade i en intervju med TT: ”…om det var någonting, så var det ett misslyckat försök.”

Hur som helst så kommenderades Ri Chun Hee, pensionerat nyhetsankare i den statliga nordkoreanska tv-kanalen, in, kläddes i rosa folkdräkt och skrek ut nyheten. Det skriks alltid ut nyheter i nordkoreansk TV. Eller nyheter och nyheter; Det handlar oftast om lovsånger till landets diktator Kim Jong-un.

Jag konstaterar att Ri Chun Hee vid endast något enstaka tillfälle lyfter ögonen från den välregisserade och välcensurerade text hon vrålar ut. Kanske har hon, som tillhörande den allra mest utvalda skaran i mörkerlandet, som pensionär ägnat tiden åt att fundera och kanske, kanske, har hon då kommit fram till att tillvaron i hemlandet nog ändå inte är så underbar som landets ledare påstår? Ett leende lyckas hon klämma fram när hon läst klart sin text men troligen är detta leende framtvingat av tänger som är redo att slita ut naglarna på henne eller hot om att hela hennes familj genast kommer att skickas till något av de gigantiska fångläger där icke önskvärda medborgare sakta ruttnar bort.

Hälsosamt, efter dagens sprängning/jordbävning/vad det nu var är att Kina uttalar sig minst sagt kritiskt. För att komma från Nordkoreas närmaste bundsförvant så är kommentarerna från Peking inget annat än ett sundhetstecken.

Förhoppningsvis innebär dagens provokation från Pyongyang att regimen nu signerat sin egen dödsdom! Att omvärlden inte vidtagit åtgärder för att befria det nordkoreanska folket tidigare har bl a berott på det rigida stöd Kina har givit Kim Jong-un. Alla krackeleringar i den hållningen kan bara vara av godo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar