1 januari 2016

Postnord höjer portot! Brev går döden tillmötes!

Kanske tillhör jag den sista generationen som gillar att få, och själv skicka, brev?

Jag menar inte fakturor förstås utan privata brev med handskriven adress. Att skicka och ta emot julkort är en fröjd under december månad. Just julkorten anser jag har betydelse för de visar på att avsändaren bemödat sig och faktiskt vill visa omtanke. I många fall kanske det är den enda kontakten under ett helt långt år men i den stressade tid vi lever får man vara glad för det lilla.

När min generation går ur tiden så gör nog de privata breven det också. Läste någonstans att ungdomar i dag knappt kan skriva för hand längre och inte kommer dessa icke-skriftlärda att införskaffa etikettmaskiner bara för att kunna få till adressen på en, från en dator, utprintad hälsning. Samtidigt som jag konstaterar detta sänder jag en tacksam tanke till stränga fröken Wolf som i början av 70-talet såg till att vi under hennes skrivstilslektioner fick träna fingrarna blodiga för att få till bokstäver som kunde godkännas av hennes kritiska ögon!

I Sverige ersattes gamla ”Posten” för några år sedan av koncernen Postnord, med verksamhet i Sverige och Danmark. De tydligt markerade, illgula, fordonen ersätts nu av ljusblå intetsägande diton.

Brevbärarna går på knäna, av personalpolitik av uselt slag och av rundor längre än vad en ensam anställd mäktar med, och Postnord figurerar i dåliga sammanhang i media oftare än hälsosamt.

Postutdelningen i landet tycks ske alltmer sporadiskt, ett par dagar i veckan kanske, och frågan som måste ställas är om ledningen för Postnord verkligen begriper sig på det uppdrag de har att utföra?

På nyårsdagen läser jag ett TT/Ritzau-telegram som berättar att portot för ett normalbrev nu höjs med 90 % i Danmark. Från att tidigare ha kostat 10 danska kronor går samma försändelse från årsskiftet på 19 danska kronor.

Anledningen sägs vara att alltför få människor, i alla fall i Danmark, skickar brev och att omkostnaderna har blivit av sådan art att det kostar mer än det smakar för Postnord. Ja, just det, företaget som distribuerar privat post i Danmark är detsamma som i Sverige.

Frågan är alltså inte om utan när vi även i Sverige drabbas av portohöjningar modell ocker?

Visst, ett sms är ett smidigt sätt att hålla komprimerad och kortfattad kontakt på med vänner och bekanta och mejl kommer troligen alltmer att ersätta igenslickande av ett kuvert som läggs på en brevlåda men hur kul är detta egentligen?

Ingenting får längre ta tid, allt ska gå fort fort, ingenting får vålla ansträngning eller kräva något så stenålders som att kunna plita ned skrivtecken för hand.

Jag tror att Postnord gör fel när de höjer portot i Danmark och när de gör detsamma i Sverige, något som nog inte dröjer särskilt länge, så kommer jag att tycka att detta är lika bedrövligt.

Dessutom kommer jag att sakna skramlet i brevlådan när posten framöver nog kommer att delas ut månadsvis…

1 kommentar:

  1. Ja, jag tror att det tyvärr kommer att bli så som du skriver. Jag känner ingen yngre person som i dag skickar brev eller vykort. Sorgligt. Jag tillhör också den skara som blir jätteglad när det dimper ner ett vykort från ett spännande resmål, ett julkort eller ett brev med spännande innehåll (dit räknas inte förstås räkningar ...).
    Åh, vad jag också saknar den gamla hederliga statliga Posten!

    SvaraRadera