30 januari 2016

Ekologisk mat lika usel för miljön!

Min ICA-handlare tog för ett par år sedan bort fläskfilé, som inte är svensk, ur sortimentet. Han påstår att det var kundernas önskan. Samma kunder som handlar ekologisk mat och som, åtminstone då, knaprade riskakor i parti och minut.

I dag kommer flera nyhetstelegram som slår hål på eko-bubblan och bryter riskakorna i smulor!

Lars Bergström, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, kallar svenskarnas vurm för ekologisk mat för en ”dröm” och menar då snarast en mar-dito!

Alltfler vetenskapliga rapporter slår fast att ekologisk mat varken är bättre för miljön eller nyttigare för oss att äta än konventionellt framställda livsmedel. Bara dyrare och en guldgruva för eko-producenterna.

Det är t o m så att ekologiskt framställda produkter står för ett större näringsläckage, klimatuppvärmande, än det vi stoppade i oss innan den stora eko-ballongen började blåsas upp.

I dag får vi också veta att försäljningen av riskakor baissar som aldrig tidigare. Anledningen är det stora arsenikinnehållet i ris. Ris är särskilt lämpat för att ta upp arsenik ur jorden och sedan se till att vi konsumenter riskerar cancer i en alarmerande takt.

Särskilt intressant med just riset är att fullkornsris, alla miljöpartisters och eko-tomtars favoritföda, innehåller betydligt högre halter av arsenik än vanligt vitt ris.

Kanske kan dagens nyhetstelegram åstadkomma en mer sansad debatt kring det vi stoppar i oss. I stället för att tjata ogenomtänkt efter ekologiska produkter kanske vi borde ägna mer tid åt att studera innehållsförteckningarna på varor i butikshyllorna. Hur palmolja fortfarande kan få dominera i snacks-produkter, som chips, chilinötter m fl, är t ex helt häpnadsväckande idiotiskt!

Själv hoppas jag nu att jag i alla fall lyckats övertyga min ICA-handlare om att det måste vara alla kunders rätt att själva bedöma vilka varor som ska inhandlas. Är därför övertygad om att fläskfiléer från andra gårdar än svenska snart kommer att återvända till butikens kyldiskar.

2 kommentarer:

 1. Ja, min dröm är att få äta obesprutade grönsaker och kött från djur som under sitt liv haft det bra, och som inte tvingats äta sojafoder från Sydamerika. Du får gärna länka till de "vetenskapliga" rapporter du hänvisar till.
  För info, så förstörs stora delar av regnskogarna även till sojabönsodling, liksom för palmoljeodlingar.
  Jag köper personligen sedan många år varken ris eller riskakor.
  Du måste ju också helt ha missat att den höga antibiotikaanvändningen i djuruppfödning riskerar hela mänsklighetens framtida hälsa:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kottet-ingen-vill-ha-serveras-pa-krogen-1/
  Men, njut du av din danska eller polska antibiotikastinna fläskfilé från plågade grisar när/om den kommer att säljas på din ICA-butik igen.
  Förhoppningsvis har majoriteten av det svenska folket mer insikt om vad de stoppar i sig än vad du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För bara någon vecka sedan skrev svensk media om att en dansk fläskfilé inte är sämre än en svensk och att det inte längre finns anledning att rata det danska grisköttet. Om, som häromveckan, en dansk fläskfilé kostar 70 kronor kilot medan en svensk dito kostar 160 spänn så är valet lätt. Åtminstone för mig som vill kunna överleva på annat än billigare och sämre varor än en bit kött från ett annat europeiskt land än Sverige!

   Radera