9 oktober 2013

Om skolmat, kålrötter och usla artiklar!

DN skriver i dag att skolmaten kommer att bli en viktig valfråga i Stockholm.

Ja, att ett skolbarn ges max 20 minuter för att äta mat är helt galet. Ännu värre blir det om käket serveras långt före normal lunchtid!

I ett reportage från Katarina Södra skola, där eleverna tycks få alldeles utmärkt lunch, mat som lagas från grunden av ett företag, vars namn vi inte får veta, intervjuas bl a matföretagets ägare Carola Magnusson.

Magnussons firma ansvarar, enligt DN, för skolluncherna vid fem skolor i huvudstaden och använder sig bara av leverantörer som gör att minsta köttbulle kan härledas till en viss bondgård. Det låter utmärkt även om matkostnaderna sägs vara högre än i andra skolor. Hur mycket högre får vi läsare dock inte heller veta!

Reportaget lämnar således en hel del att önska!

Riktigt orolig blir jag när Carola Magnusson säger, eller möjligen felciteras av journalisten Mia Tottmar: ”Vi måste hjälpa barnen att upptäcka kålpudding, och lära dem vad en kålrot är.”

Det är möjligt att Carola baserar sin matlagning på för omvärlden helt okända recept men i de kålpuddingar jag avätit och tillagat genom livet har det i alla fall inte funnits kålrot!

En eventuell debatt om skolmat förtjänar betydligt mer, och bättre, än dagens hafsverk i DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar