21 oktober 2013

Hänfalla är inget påhitt!

Ibland hänfaller jag åt att använda ord som inte är direkt jättevanliga. I helgen hänföll jag åt att, i ett blogginlägg, använda mig av en böjningsform av verbet hänfalla.

(När jag skriver ovanstående rader så blir verbet ständigt rödmarkerat, som vore det felaktigt!)

Strax efter att jag publicerat mitt blogginlägg kom det en kommentar från en person som påstod att jag hittat på ett nytt ord!

En smula tilltufsad, och med viss förvåning, kunde jag konstatera att SAOL, Svenska akademiens ordlista, inte har med ordet ifråga men skam den som ger sig. Jag vägrade liksom att acceptera ett nederlag!

Det visar sig att i SAOB, akademiens ordbok, finns hänfalla med så jag anser mig ha min språknörds-heder (nej, det ordet finns inte!) i behåll!

Med detta sagt vill jag gärna påpeka att bara för att ett ord inte står i SAOL så innebär inte detta, per automatik, att ordet inte finns!

5 kommentarer:

 1. Det heter HEMfalla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, men det är två ganska så olika ord med olika betydelse!

   Radera
  2. Jens, i SAOB anges en av förklaringarna till hänfalla som just hemfalla. Så hänfalla kan absolut betyda hemfalla. Hälsningar från en som också använde ordet "hänfalla" (i en hemtenta) och började kolla upp det när det blev rödmarkerat.

   Radera
  3. Säkert att det inte var en häntenta? :)

   Radera