30 oktober 2013

Om autism och en tv-serie i skymundan!

Som 20-åring arbetade jag som reseledare i Spanien. Det var en otroligt lärorik period i mitt liv!

Jag minns, bl a, den danska familj, som spenderade ett par veckor på mitt resmål, där en ung dotter var ”annorlunda”. Mamman i familjen berättade för mig redan på väg från flygplatsen att hennes dotter ”lever i sin egen värld” och att tjejen inte gillade beröring om beröringen inte skedde på flickans egna villkor. Jag skulle dock inte bli förvånad om tjejen kom och ville klättra upp i knät på mig.

När flickan någon dag senare kom fram till mig lät jag henne ta sig upp i mitt knä. Hon sa ingenting men vilade sitt huvud mot min axel. Jag, och många andra, hade då inte hört talas om autism men i dag inser jag att den lilla tjejen troligen hade en diagnos inom autism-spektrumet!

En lysande tv-serie går just nu i SVT. Tyvärr alldeles för undangömd och alldeles för begränsat omskriven. UR har gjort serien som heter ”Liv med autism” och den är fantastisk! Nu återstår visserligen bara ett par avsnitt men den går att se via www.ur.se. Förhoppningsvis så kommer serien i repris på bättre sändningstid för det vore den verkligen värd!

Att få ta del av alla fantastiska pedagoger som genom sina insatser gör allt som står i deras makt för att göra tillvaron drägligare för de drabbade, samtidigt som de genom sin gärning sprider information kring autism och liknande diagnoser, har varit imponerande.

Förra veckans avsnitt berättade bl a om specialläraren och autismpedagogen Margareta Lundkvist i Lidköping och den pedagogik hon själv tagit fram och fortsatt tar fram under obetald kvällstid. Margareta vore värd ett medmänsklighetspris!

Jag uppmanar alla att se serien!

När det gäller den lilla flickan jag en gång mötte i Spanien så klappade hon mig på kinden en av de sista dagarna på familjens semester. Det var starkt och berörde både mig och barnets mamma! Först många år senare förstod jag hur stort det var!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar