4 november 2014

Om spioner, rysk aggressivitet och kulturvänster!

Ibland är verkligheten mer spännande än en deckare! Av en slump, zappande på Tv:n, hamnade jag på måndagskvällen i en dokumentär om en av historiens värsta spioner och landsförrädare.

SVT visade den första delen, av två, om Kim Philby, dubbelspionen och mördaren som förrådde sitt land och sina kollegor och vänner som i det längsta försvarade honom. Den avslutande delen av den brittiska dokumentären, gjord i år, sänds i kväll i SVT2 och finns på SVT Play några dagar framöver. Se den! Otroligt spännande och tankeväckande!

Philby tillbringade de sista åren av sitt liv i någon slags husarrest i Sovjetunionen efter att ha försett Stalin & Co, som stundtals tvivlade på spionens lojalitet, med information som kostade mängder med människor livet. Jag hoppas att hans sista år blev förfärliga!

Dokumentären sänds samtidigt som det ryska försvarsdepartementet på sin hemsida publicerar en rapport där de ”erkänner” att landets flotta har ökat sina aktiviteter på Östersjön med mer än 70 % jämfört med ifjol.

DN Kultur försöker kompensera alltihopa genom att, på sedvanligt vänstermanér, publicera en artikel som uppmanar oss att ”minnas Östeuropa” genom att bl a tänka på Lennart Swahns buktaleriframförda ”Hejsan alla barn! Å hej på dig Lennart Swaaaahn” i form av rösten till ”John Blund”, den DDR-producerade serien som jag, och många i min generation, okritiskt sög i oss under kalla kriget!

Ibland sammanfaller olika historiska fakta med dagens verklighet på ett overkligt sätt!

Jag vill inte ”minnas” forna tiders Östeuropa, eller Sovjetunionen för den delen, på det positiva sätt som DN Kultur avser med sin artikel. Däremot får vi aldrig glömma de som utsattes för kommunismens fasor eller de som förrådde motståndarna till dessa fasor!

Ty det forna Sovjetunionen och dagens Ryssland visar stundtals alltför ohälsosamma likheter med varandra!

1 kommentar:

  1. SR tog upp U137 i våras och jag höll på att trilla av stolen : Den enda "sanna" historien enligt detta program var att U137 hade navigerat fel (de visste inte om de var över eller under vattenytan, i Gåsefjärden är det 10 m högst och en W-ubåt är 11 m hög, och om det var Karlskrona eller Bornholm de var nära. ) För att ytterligare fullborda indoktrineringen nämndes ej alls att de fanns kärnvapen ombord. DN:s kultursida är inte intresserade av kommunismens 100 miljoner människor som dödats av politiska skäl, annat än om de kan mörka mördandet , de är fokuserade på viktigare saker som "LIlla Hjärtat".

    SvaraRadera