28 november 2014

Om Påven, reformer och bannlysningar!

I oktober öppnade Påven för en mer nyanserad, och modern, syn på homosexualitet.

Han sa bl a: ”Om en homosexuell söker herren med god vilja, vem är då jag att döma?”

I dag, samtidigt som Finland visar något bättre ambitioner än tidigare då riksdagen där inlett arbetet med att legalisera äktenskap mellan samkönade, så skriver DN om den brasilianske, katolske, präst som bannlysts för att ha uttalat sig positivt om samkönade äktenskap.

Fader Beto, som egentligen heter Roberto Francisco Daniel, fick den brasilianska katolska kyrkan att gå i taket med sin homovänliga syn och nu har han alltså bannlysts. Samtidigt som hans argentinske ”granne”, Påven, åtminstone utåt sett tycks dela uppfattning med Fader Beto.

Att reformera den katolska kyrkan tycks vara ett tusenåra, om inte längre, projekt!

Påven får se upp med sina rådgivare framöver. Ett antal påvar genom historien har plötsligt gått ur tiden efter misstänkta mordkomplotter och har den brasilianska katolska kyrkan folk i Vatikanens innersta rum så…

Själv minns jag 1980-talet då jag arbetade i Spanien. Många av de spanjorer jag hade omkring mig då erkände glatt att de var trogna katoliker, kopulerade som kaniner med allt som rörde sig, oavsett kön, och betedde sig högst obibliskt på många andra sätt. På helgerna gick de och biktade sig, fick förlåtelse och på måndagen började det hela om igen! De var, redan för 30 år sedan, många århundraden mer frisinnade än den kyrka de sade sig tillhöra och respektera!

I dag har Påven, under sitt besök i Turkiet, uppmanat till ”dialog” med terrorister. Många är dialogerna som han tycks vilja uppmana till. Frågan om det blir någon dialog alls eller om allt bara är en enväga önskelista?

Hur som helst så borde den katolska kyrkan inse att kärleken, oavsett om den riktas till deras eller någon annan kyrkas ”Gud” eller till en person av samma kön är starkare än alla bannlysningskardinaler tillsammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar