Frågan ställd därför att det för bara några år sedan
krävdes bordsreservation flera månader i förväg för att överhuvudtaget ha en
chans till julbord på den dag och tid du önskade.
Samtidigt betydde det höga
trycket på krogarna att personalen inte riktigt hann med i svängarna och den
inlagda sillen kunde vara stenhård och alldeles otillräckligt inlagd medan
faten med övrig mat var alldeles för stora och därmed stundtals ofräscha!
Jag begick, tillsammans med goda vänner, säsongens första
julbord i går på en mycket känd Stockholmsrestaurang. Vilken kan vi lämna
därhän men krogen tillhör mina absoluta favoriter.
Mer än en tredjedel av borden gapade tomma, sillarna var
alldeles lysande och faten med övriga rätter var små och byttes ut med en
sällan skådad frenesi för att hålla så hög kvalitet som möjligt. Det var helt
enkelt ett av de bästa julbord jag tagit del av men samtidigt blev jag bekymrad
över den dåliga kundtillströmningen.
Kan det vara så att krogarna under guldåren tillåtit sig
att höja priserna så till den milda grad att det nu blivit en ekonomisk
knäck(!)fråga för vanliga människor om huruvida det är värt utgiften för att njuta
av julens fröjder? Ja, jag tror det!
Julbord, en öl och två nubbar, kaffe och en liten likör gjorde
att min egen nota hamnade på 1400 kronor!
För pengarna jag och mitt sällskap spenderade sammantaget
hade vi kunnat dra iväg på en weekendresa utomlands och kunnat leva ganska väl.
Jodå, vi hade en förstklassig uppassning och maten var det
verkligen inget att anmärka på. Möjligen har det att göra med ett stort antal
bord stod tomma och att maten aldrig hann bli trist. Men med det i åtanke och
med kombinationen svindyrt inräknat så kanske det har blivit dags att ta farväl
av det traditionsrika, tillika överdådiga, svenska julbordet?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar