8 november 2014

Om Senegal, Nordkorea och två utmärkta dokumentärer!

Man vet att man håller på att bli gammal om dokumentärfilmer faller en alltmer på läppen.

Jag tillhör den kategorin människor och orkar inte längre med ens doobidoo på fredagskvällarna. I går hamnade jag därför fascinerad framför en utmärkt svensk dokumentär men mer om den senare.

Sveriges regering och den svenska ambassaden i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang har, ännu en gång, mottagit tacksamma lovord från den amerikanska ledningen. 

Anledningen är att tre fängslade amerikaner på bara några veckor frigivits av den vidriga diktaturen under Kim Jong-Un. Då USA inte har någon egen beskickning i Nordkorea så svarar Sverige för de nordamerikanska intressena. Detta är hedrande för Sverige!

På den lilla pseudo-tv-kanalen Axess visas just nu en lysande dokumentär som i original heter: ”The Defector: Escape from North Korea”, en film gjord av den koreansk-kanadensiska filmmakaren Ann Shin. Se den!

I filmen får vi följa ett gäng nordkoreaner på flykt mot friheten. De utsätts för människohandel och vidrigheter som torde påminna dem om hemlandets fasor på sin väg.

Att världssamfundet ännu inte lyckats övertyga, visserligen också en diktatur men en mildare form än den i Nordkorea, Kina om att inte sända tillbaka de flyktingar som anträffas i Kina är allt annat än okej!

På sin väg mot friheten tvingas flyktingarna också huka genom tre dagars vandring genom Laos innan de, förhoppningsvis, lyckas ta sig in över den thailändska gränsen.

Alla som lyckas ta sig ut ur Nordkorea borde belönas rikligt av omvärlden men väl framme i det de tror är ”Eldorado”, Sydkorea, möts de ofta av diskriminering modell värre.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Nordkorea måste befrias!

Och ovannämnda dokumentär borde snarast köpas in av SVT för en vidare spridning till intresserade!

SVT2 visar just nu den ena intressanta dokumentären efter den andra (eller så har jag blivit äldre och plötsligt kommit till insikt om detta!).

I går sändes ”Hallå Dakar!” där vi får följa rekrytering och utbildning av ett gäng senegalesiska ungdomar som numera svarar i färdtjänsttelefonen i Dakar! 

De fick sju månader på sig att lära sig svenska och vi får dels vara med under själva utbildningen men också ta del av vardagslivet i det fattiga Senegal. 

En av ”huvudrollsinnehavarna”, Seinabou Dia, är just nu på roadtrip i Sverige och hon håller på att bli, åtminstone halv-, kändis. Seinabou har under veckan suttit i tv-soffor och intervjuats av mängder av annan svensk media. Heja Seinabou, vad smarta du och dina kollegor vid Samres Senegal är! Jag är imponerad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar