12 november 2014

Om rökförbud, förbudsivrare och hänsynstagande!

Nästa år blir det rökförbud på t-banans utomhusperronger. Debatten rasar i sociala medier och SvD har haft en chatt under eftermiddagen där flertalet deltagare hejar och tycker att förbudet är toppen!

Det är ingenting annat än skitnödigt ängsligt!

Som rökare skulle jag aldrig drömma om att röka i en busskur i väntan på bussen. Tar jag ett bloss på en t-baneperrong går jag en bit bort om inte den som står närmast redan har tänt en cigg.

Det handlar om respekt för andra människor! Något som rökförbudspåhejare uppenbarligen tycks sakna!

Det finns, och kommer alltid att finnas, människor utan någon som helst social kompetens (läs intelligens) som inte tänker som jag. I alla typer av sammanhang. Jag kräver dock inte att deras existensberättigande ska upphöra. Möjligen kan jag vänligt be dem syssla med vad det nu är de sysslar med att göra det någon annanstans!

Att förbjuda något skall användas oerhört restriktivt annars har vi snart nog ett 
förbudssamhälle som kommer att likna mörkerstater där de mänskliga rättigheterna och människors frihet sätts ur spel.

Hejaropen i dag kommer mestadels från de som hävdar den egna hälsan som främsta anledning. Den passiva rökningen (hur man nu utsätts för den utomhus?) sätts i framkant av förbudsivrarna.

Vad blir nästa steg?

Pälsdjursallergiker som kräver utrotning av alla pälsdjur som riskerar att göra dem sjuka då djuren med sina hussar och mattar tillbringar väntan på en buss i en busskur? Lägg ned Systembolaget för att skona alla de som har alkoholproblem och tvingas passera ”onödiga” butiker på sin väg? Utrota (med bekämpningsmedel?) alla jordnötsodlingar så att en öppnad påse inte vållar astmaanfall någonstans på vår jord?

Att hänvisa till den egna hälsan när man lovordar ett förbud för människor att röka utomhus är att inte ha tänkt klart! Det finns så otroligt mycket här i världen som riskerar, och troligen kommer, att ta livet av oss alla.

Inför vilka förbud som helst i er egen lägenhet eller i en två meters radie från era kroppar. 

Det kommer alltid att finnas de som struntar i era förbud! Detta medan ni själva fortsätter att bittra ihop över era egna miserabla liv medan ni själva troligen försöker öka er förbudsiver! 

Eller fundera över vad andra människor stör sig på i ert eget beteende och fundera på om detta ert beteende borde förbjudas?

I grund och botten handlar det bara om att visa hänsyn! Att rökare generellt skulle vara särskilt dåliga på detta är nonsens!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar