30 oktober 2016

Direktpress låter könsfällan slå igen!

Direktpress heter ett av de företag som producerar gratistidningar. 40 olika lokaltidningar, utspridda över riket gör företaget och de flesta av dessa tidningar distribueras under helgerna.

Jag brukade gilla just min variant! Till skillnad från gratiskonkurrenten, som ligger i brevlådan på tisdagar, så brukar Direktpress ha god lokal bevakning av sådant som inte går att läsa om i annan media.

Jag brukade alltså gilla den. Tills det senaste numret kom under lördagen!

I en gigantiskt uppslagen artikel, menad att vara gråtmild och emotionellt uppfordrande, vill tidningen uppmärksamma ”de asylsökande afghanska barnen” och därför bad Direktpress några av dem att ”berätta sin historia.”

Intervjuade blir Zabiollah, Alireza, Elias, Ali och Ghorban. Samtliga tillhörande folkgruppen hazarer och samtliga påstående sig vara 15 eller 16 år gamla.

Åtminstone en av dem är betydligt äldre än så men det är inte det jag obstruerar emot.

Samtliga är unga män. Någon påstår sig ha en syster i Iran men övriga säger sig ha flera ”syskon” utan att definiera dessa som systrar eller bröder.

Direktpress låter könsfällan slå igen med dunder och brak och ifrågasätter inte för ett ögonblick var de afghanska tjejerna befinner sig eller varför det är familjernas söner som tillåtits fly?

Risken för att tjejerna hamnar i talibanterror, framför spisen födandes barn och utan möjlighet att röra sig fritt torde vara överhängande.

Ingen av gossarna i reportaget reflekterar över, eller tycks bry sig om, detta och för Direktpress verkar det aldrig ha funnits på den journalistiska kartan att ifrågasätta sin egen journalistik!

Nattsvart mörker! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar