11 oktober 2016

Kvinnliga modeller tjänar fyra gånger mer än män!

Det är ett par veckor sedan jag läste artikeln på BBC News och jag hoppades länge att svensk media skulle haka på, jag tipsade ett par svenska redaktioner, då jag tycker att ”problemet” är intressant.

Det hela handlar om modebranschen. Elizabeth Rose, manager för de manliga modellerna vid Premier, företaget som lyfte karriärerna för Naomi Campbell och Cindy Crawford, erkänner att modellbranschen är svårt könsdiskriminerande.

Men inte alls åt det håll som du, käre bloggläsare, förväntar dig.

För att gå modell på en finare visning kan en kvinnlig modell ofta få upp mot £40,000. 

Hennes manlige modellkollega får för samma modeshow £10.000. 

Även om det brittiska pundet just nu rasar så är skillnaden ändå ca 323 000 kronor mellan män och kvinnor, till kvinnornas fördel, för ett par timmar på catwalken!

Det vore svindlande intressant att få veta vad Gudrun Schyman, Katarina Wennstam, Malin Ullgren, Mian Lodalen och alla deras feministiska medsystrar anser om saken, därav min önska att nyheten skulle få genomslag i svensk press.

Å ena sidan borde de förfasas över att deras eget kön exploateras så i strålkastarskenet. 

Å andra sidan måste de ju tycka det är fantastiskt att ett antal anorektiska amasoner sopar hem stålar som vida överstiger de manliga kollegornas innehåll i arvodeskuverten.

Å tredje sidan är det det där med jämställdheten som ju helt uppenbarligen spårat ur åt motsatt håll jämfört med den verklighet som vi annars ser.

Å fjärde sidan, ja det handlar om en geometrisk figur med oändligt antal sidor, så är ju de manliga modellerna oftast inte utsvultna utan, för de allra flesta, t o m män, en ögonfröjd.

Å femte sidan kostar ju de kvinnliga haut couture-kreationerna oftast ”skjortan” i jämförelse med de manliga utstyrslarna.

Å sjätte sidan, och det är ingen slump, skulle kommentarerna från feministernas högborgar troligen bli att hela mitt blogginlägg är svårt sexistiskt!

Det där med jämställdhet är inte det enklaste.

BBCs artilkel hittar du här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar