Nivåerna av dioxin och PCB lär vara sex gånger högre i ett
ekologiskt ägg än i ett ägg producerat under ”vanliga” former.
I ekologiskt, och "vanligt", ris lär arsenikhalterna vara skyhöga, något som
innebär att vi måste skölja riset före kokning och sedan koka det i fyra gånger
förpackningarnas rekommenderade vattenmängder för att sedan slå bort överblivet
vatten. Vad som händer när arseniken kommer ut i avloppet tycks vara av
underordnat slag!?!
Ekologiskt rödvin sägs innehålla höga nivåer av
mögelsvampar!
Det är sannerligen inte lätt att vara miljövänlig och det
blir sannerligen inte lättare efter genomläsning av en artikel som DN
publicerar på webben på onsdagseftermiddagen och som troligen kommer i
torsdagens tidning.
DN följer Elin Röös, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet,
på en tur genom en livsmedelsbutik.
Vi får veta att avokado är big no-no då frukten odlas av
maffia i Mexico (vad har det med miljön att göra?) och att köpa ekologisk
avokado är också fyy-fyy då denna också kommer från Mexico och lika
vattentörstig som en o-ekologisk släkting.
Att äta naturkött från Sydamerika är förkastligt då ”djuren
växer långsamt i Sydamerika och hinner släppa ut mycket metangas.”
Underförstått; En svensk speed-uppfödd, kanske tvångsmatad och dopad, kossa
hinner inte fisa lika mycket och är därför bättre. Säga vad man vill men jag
tror att en kossa uppvuxen i sin egen takt på Pampas har det bättre än en
industrialiserad hetsuppfödd svensk dito. Dessutom är en Latinamerikansk biff
så otroligt mycket godare!
Dessutom påstår Röös att marken i Sverige lämpar sig bättre
för köttdjursuppfödning och att vi därför borde satsa mer på sådan ”men med det
inte sagt att vi ska äta mer.” Sorry Elin, men där tappade du denna bloggares tappra, och hopplösa, försök att förstå!
Vi får fortsatt veta att en inplastad gurka är bättre än en
o-inplastad därför att den förra håller sig färsk längre (jag försvinner ännu
längre ut i det obegripligt ofattbara!).
Ost ska vi inte heller äta eftersom den produceras av kor
som fiser.
Röös frågar sig varför vi kunder väljer att köpa två kilo,
varken ekologiskt eller fairtrade, kaffe för 60 spänn? Helt enkelt för att vi
vill är det simpla svaret!
Med sådana som Röös så blir tillvaron snart nog så pass
förvirrad att vi kanske knaprar okokt ris, gör äggröra på ekologiska ägg och
hinkar rödtjut som vi stolt påpekar, minsann, är ekologiskt!
Jag undrar stilla vad som finns i Elin Röös kylskåp och
skafferi? Vad livnär hon, som säger ”jag har disputerat på det här och tycker
fortfarande att det är jättesvårt att välja rätt”, sig på?
Troligen skulle vi behöva en total utrensning av alla krav-,
ekologisk-, fairtrade- och gud-vet-vad-märkningar för att sedan göra en omstart
där miljöpåverkan, vatten- och energiåtgång vid produktion och en herrans massa
andra parametrar vägs samman och sedan anges som ett trafikljus på
förpackningarna; Rött, gult eller grönt.
Allt medan disputerade från hela världen samlas på något
konvent och släpps ut först när de enats om vad som är ägg eller höna och
vilket av dem som kom först? Fast till konventet torde en del disputerade få ro
eftersom konventet för somliga disputerade kommer att hållas på andra sidan vår sköra planet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar