2 november 2016

DN och Elin Röös eko-vilse!

Nivåerna av dioxin och PCB lär vara sex gånger högre i ett ekologiskt ägg än i ett ägg producerat under ”vanliga” former.

I ekologiskt, och "vanligt", ris lär arsenikhalterna vara skyhöga, något som innebär att vi måste skölja riset före kokning och sedan koka det i fyra gånger förpackningarnas rekommenderade vattenmängder för att sedan slå bort överblivet vatten. Vad som händer när arseniken kommer ut i avloppet tycks vara av underordnat slag!?!

Ekologiskt rödvin sägs innehålla höga nivåer av mögelsvampar!

Det är sannerligen inte lätt att vara miljövänlig och det blir sannerligen inte lättare efter genomläsning av en artikel som DN publicerar på webben på onsdagseftermiddagen och som troligen kommer i torsdagens tidning.

DN följer Elin Röös, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, på en tur genom en livsmedelsbutik.

Vi får veta att avokado är big no-no då frukten odlas av maffia i Mexico (vad har det med miljön att göra?) och att köpa ekologisk avokado är också fyy-fyy då denna också kommer från Mexico och lika vattentörstig som en o-ekologisk släkting.

Att äta naturkött från Sydamerika är förkastligt då ”djuren växer långsamt i Sydamerika och hinner släppa ut mycket metangas.” Underförstått; En svensk speed-uppfödd, kanske tvångsmatad och dopad, kossa hinner inte fisa lika mycket och är därför bättre. Säga vad man vill men jag tror att en kossa uppvuxen i sin egen takt på Pampas har det bättre än en industrialiserad hetsuppfödd svensk dito. Dessutom är en Latinamerikansk biff så otroligt mycket godare!

Dessutom påstår Röös att marken i Sverige lämpar sig bättre för köttdjursuppfödning och att vi därför borde satsa mer på sådan ”men med det inte sagt att vi ska äta mer.” Sorry Elin, men där tappade du denna bloggares tappra, och hopplösa, försök att förstå!

Vi får fortsatt veta att en inplastad gurka är bättre än en o-inplastad därför att den förra håller sig färsk längre (jag försvinner ännu längre ut i det obegripligt ofattbara!).

Ost ska vi inte heller äta eftersom den produceras av kor som fiser.

Röös frågar sig varför vi kunder väljer att köpa två kilo, varken ekologiskt eller fairtrade, kaffe för 60 spänn? Helt enkelt för att vi vill är det simpla svaret!

Med sådana som Röös så blir tillvaron snart nog så pass förvirrad att vi kanske knaprar okokt ris, gör äggröra på ekologiska ägg och hinkar rödtjut som vi stolt påpekar, minsann, är ekologiskt!

Jag undrar stilla vad som finns i Elin Röös kylskåp och skafferi? Vad livnär hon, som säger ”jag har disputerat på det här och tycker fortfarande att det är jättesvårt att välja rätt”, sig på?

Troligen skulle vi behöva en total utrensning av alla krav-, ekologisk-, fairtrade- och gud-vet-vad-märkningar för att sedan göra en omstart där miljöpåverkan, vatten- och energiåtgång vid produktion och en herrans massa andra parametrar vägs samman och sedan anges som ett trafikljus på förpackningarna; Rött, gult eller grönt.

Allt medan disputerade från hela världen samlas på något konvent och släpps ut först när de enats om vad som är ägg eller höna och vilket av dem som kom först? Fast till konventet torde en del disputerade få ro eftersom konventet för somliga disputerade kommer att hållas på andra sidan vår sköra planet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar