11 november 2016

Nyårskonserten som bondfångeri

Sedan några år är det en tradition under månaderna före jul och nyår. Jag tänker på de helsidesannonser i media som vill få oss att gå på ”Nyårskonserten” med ”Schönbrunn slottsfilharmoniker” som hysteriskt turnerar runt i Norden under mellandagarna.

Vi utlovas ”repertoar ur den världsberömda TV-konserten från Wien.” Alltså ännu ett tillfälle att höra samma stycken som vi hört till leda genom åren men då framförda av högkvalitativa Wienerfilharmonikerna.

Vidare utlovar den turnerande nyårskonserten ”stor orkester och sångsolister i världsklass.”

Orkestern som i annonserna kallas för ”slottsfilharmoniker” heter på riktigt ”Schönbrunn Festival Orchestra” och har inte ett dugg med en fullbemannad filharmonisk orkester att göra.

Solisterna i ”världsklass” är i år:

Theresa Krügl, 26 år, som på webben tycker att det är ”a lot of fun” att sjunga.

Mara Mastalir, som så sent som ifjol begick sin stora debut på en scen, då som Michaela i Carmen.

Angelo Pollak, som började studera sång 2011, studier som avslutas nästa år.

Wolfgang Schwaiger, som visserligen uppfostrats i Wiener Sängerknaben men som först 2010 antogs till det som motsvarar musikhögskolan.

Säga vad man vill men min definition av ”sångare i världsklass” uppfyller de inte med sin ringa ålder, erfarenhet och bristande utbildning!

När jag googlar på orkestern finner jag en hemsida, www.schoenbrunnfestivalorchester.com, som består av en logga men absolut ingenting mer.

När jag söker vidare i cyberspace finner jag att orkesterns ”säsong” består av sju vår- och sommarmånader samt ett par veckor runt nyår. Fem månader om året existerar orkestern inte alls!

Det är lätt att tro att musikanterna är underbetalda musiker från Slovakien, Ungern och en hel rad med andra forna öststatsländer. Det påstås att orkesterns medlemmar bor i Wien och kanske livnär de sig på helt andra saker då inte deras, i Sverige kallade, filharmoniska orkester påkallar uppmärksamhet? Det påstås på webbsidor att orkestern är ”hett eftertraktad”, dock utan att vi får veta varför.

Biljetterna till ”Nyårskonserten” kostar ca 600 kronor på Stockholms Konserthus.

Jag påstår att det handlar om bondfångeri och falsk marknadsföring! De 600 kronorna är värda ett bättre öde än att spenderas på något som så helt uppenbart är oseriöst och girigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar