16 november 2016

Europa gör en "Esta." Utmärkt!

Sedan flera år måste vi som vill besöka USA göra en s.k. Esta-ansökan via nätet, där vi berättar vilka vi är, uppgifter ur våra pass mm.

I kväll berättar DN att EU-kommissionen nu planerar att införa ett liknande förfaringssätt för de som vill besöka Schengenområdet men som inte behöver ansöka om visum.

Så alldeles exemplariskt utmärkt!

Den europeiska varianten, kallad Etias, ger myndigheterna i Schengenområdet möjligheter att på förhand granska de visumbefriade som är på väg att resa in.

Medborgare i EU-länder som inte tillhör Schengen slipper Etias men i övrigt är det tänkt att varje potentiell, visumbefriad, Schengenbesökare ska lämna sina uppgifter i förväg och betala en administrativ avgift på ca 5 Euro, dvs ca 50 kronor, att jämföra med amerikanernas 14 dollar som i dagens usla valutakurs närmar sig 140 kronor.

Genast upphäver Storbritannien sin tordönsstämma och börjar protesterandet eftersom landets medborgare, i och med Brexit, kommer att vara tvungna att ansöka via Etias före resor till kontinenten. Landet och dess medborgare förnekar sig inte! De har röstat ut sig från EU men vill fortsatt ha de flesta förmåner som unionen erbjuder sina medborgare men utan att bära några som helst kostnader.

Britterna borde skämmas och generas över sin egna, mer än snäva, syn när det kommer till anständighet!

Stoppar Storbritannien förslaget medan de är kvar i EU så är det bara för kommissionen att lägga fram samma förslag igen när Brexit är fulländat!

Detsamma gäller Marie Le Pens grodland som med henne vid en eventuell framtida makt troligen kommer att föreslå en Frexit.

Det är bara att hoppas att Jonas Sjöstedt (V) aldrig får något väsentligt att säga till om i Sverige så att vi som vill besöka Danmark eller Finland fortsatt kan göra detta utan att söka tillstånd!

Kommissionens förslag är lika bra som att svensk polis numera byter DNA-uppgifter med ett antal andra länders polismyndigheter i jakten på de som inte har rent mjöl i påsen.

Den ful-mjölsbärare som vill komma till Schengen med en skum agenda kommer att få det svårare att bedriva sin verksamhet, något som varje tilltänkt brottsoffer inte kan annat än glädjas åt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar