15 november 2013

Registrera mera!

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har i dag uttalat sig om det romska register som Skånepolisen fört.

Mången media har slagit upp saken stort och gapar upprört om det förfärliga som polisen ägnat sig åt.

Den som läser mer noggrant vad nämnden säger finner att registret lämnat en hel del att önska när det gäller gallring samt att en del registrerade befinner sig väl långt från ”pudelns kärna!" Det motsvaras dock inte av kommentarerna i pressen!

Det starkaste brösttonerna kommer, inte helt otippat, från Erland Kaldaras vid Romska kulturcentret i Malmö. Han påstår sig nu ha fått ”svart på vitt” att han haft rätt från dag ett!

Thomas Hammarberg, tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter vid Europarådet, och samtidigt en konstant i samhällskritik, påstår att kritiken av polisen är ”förödande”!

Joorå, sörru såatt…

Vilken kritik polisen skulle ha fått utstå om de inte fått grepp om den syrianska maffian i Södertälje, mc-klubbar från helvetet, båtmotortjuvar och mycket annat, bara för att de inte skulle ha registrerat familje- och bekantskapsband, törs jag inte tänka på.

Troligen hade Hammarberg gått ned i spagat av upprördhet!

Registrera mera och ge alla oss laglydiga en chans till en trygg tillvaro!

2 kommentarer:

 1. Själva den mediala upprördhetens kärna var väl orsaken till registret? Att man vill ha ett etniskt register punkt slut. "Eftersom de däringa människorna behöver vi hålla koll på i största allmännhet".

  Och nu menar utredningen att just det finns inte belägg för. Upphovet kan vara helt legitimt. Och därmed faller hela vinklingen som DN hade knåpat ihop.

  Vad som däremot inte har hanterats korrekt är själva användandet, underhållet och skärpan i databasen. Man har helt enkelt varit slapp, bekväm och lite slarviga med att hantera databasen. Vilket jag anser utmärkt att man får kritik för!

  Samtidigt är det ju sorgligt att nyhets scoopet måste ljugas ihop utifrån rasist retorik för att få gångbarhet och uppmärksamhet. Det är ju tillräckligt intressant att det finns massor av register och databaser runtom i landet och på våra myndigheter som är dåligt gjorda. Slentrianmässigt hanterade och rent allmänt onödiga, åtminstone bitvis. Det här är nog en stor fråga som växer och blir ännu mer viktig. Det är så lätt att registrera och lägga upp databaser. Och min uppfattning är att det måste hållas efter. Precis som man nu har gjort. Vad är relevansen och hur stark är precisionen? Finns det lite allmänt en tendens att plocka in allt möjligt i olika register lite på måfå? Hursomhelst är det fullt troligt. Och det måste hållas efter.

  Synd att skånepolisen får löpa rasistgatlopp i onödan, men bra att de tvingas skärpa till sig med kvaliteten på registerhanteringen. Hoppas att alla andra också får sig en tankeställare när det gäller databaser på folk. Fortsätt jaga missbrukare av dylikt på samma sätt som i detta fall! Och var fullt beredda på att skärpa till lagstiftning och rentav förbjuda vissa typer av register. Det är min synpunkt. Myndigheterna bör också fundera på praktiska hanteringar av person nummer. Går det att plocka bort dem från vissa sammanhang och erätta med andra typer av nummer? För att försvåra totalkartläggningar.

  SvaraRadera
 2. Jag behöver skadestånd för att FRA, NSA, GRU och alla de andra samlar in alla mina digitala uppgifter. EU har väl datalagringsdirektivet. Det tolkar jag som stridande mot EKMR. Går utredarna vidare med detta, för polisens lilla register är väl inget i sammanhanget?
  Hoppas vi alla kan få amerikanskt skadestånd att dela på. Det kommer att sätta alla världens stater i konkurs.

  SvaraRadera