15 november 2013

Om vin i matkassar och alkoholberoende!

Systembolaget har förlorat tvisten mot Citygross gällande vinleveranser i samband med matdito! Åklagaren har beslutat lägga ner förundersökningen efter att Systembolaget polisanmält Citygross.

Utmärkt!

Detta besked kommer samma dag som vi kunnat ta del av synpunkter från Sven Andreasson, professor i socialmedicin. Han kan berätta att t o m en alkoholist kan läras att begränsa sitt alkoholintag men att detta alls icke behöver stoppas helt och hållet!

Kanske, kanske, innebär dagens två besked att den rådande stoppa-hindra-förbjuda-mentaliteten från Maria Larsson, biträdande socialminister, och andra lika rigida, leder till en uppluckring av en begränsande lagstiftning som drabbar vanliga människor i folkhälsohysterins namn?

Törs vi hoppas på att inom en inte alltför avlägsen framtid kunna köpa en vinare på samma sätt som vi köper en liter mjölk? Precis som folk kan göra i de flesta andra av jordens länder? Kanske ett söndagsöppet Systembolag kan komma? Det kommer nog ta lång tid innan vi är där men dagens åklagarbeslut i Citygross-ärendet ger i alla fall en liten förhoppning!

Nä, nu tar jag tar mig en jävel och firar helg!

1 kommentar:

  1. Ja. Förmodligen så kommer vi, vad det lider, att kunna köpa alkohol på vanligt sätt. Alltså i mataffärerna och andra specialbutiker för drycker. Såsom man gör utomlands. Det går inte mycket länge till att streta emot här. Den rigida lite fundamentalistiska och närmast kontraproduktiva "renhetsivern" med totalförbud mot all alkohol känns allt mer snurrig och onormal.

    Min övertygelse är att vi får in dryckerna i mataffärerna fast då i kombination med ganska stränga villkor. Under vissa tider får inte drycker över en viss alkoholhalt säljas osv. Ev får vissa mataffärer som inte kan garantera kontrollerna sälja alkohol alls. Medan större butiker får det. Vissa nyöppnade butiker kommer att finnas som enbart säljer viss del av sortimentet. "Ölspecialisten", "vinspecialisten", "vintage kungen" eller liknande. Systembolaget finns kvar och har en fördel av sin omfattande distribution och stora sortiment.

    Nackdelarna blir att vissa systembolag får minskat underlag och några läggs ner. De flesta matbutikerna har bara plats för ett begränsat utbud och det nöjer sig de flesta med. Där finns också prisvärda alternativ. Alla andra alternativ och de lite mer udda sorterna kan bli dyrare, och ganska svåra att få tag på. Små mataffärer på glesbygd får en chans att hålla kvar kunder på lokalorten i konkurrens med centralorter, stormarknad och systembolag/apotek. Men utsätts samtidigt för lokala missbrukare och frukostdrinkare som ständigt försöker komma åt en slurk i tid och otid. Till obehag för kunder och personal.

    Fördelarna blir en mer naturlig anknytning mellan mat och dryck. Vetskapen om att det alltid finns drycker ganska nära gör att man inte måste planera och köpa på sig stora mängder. Alla kan slappna av mera. Utom de nämnda frukost drinkarna. Mindre orter får lättare att hävda sig som alternativ mot centralorterna. Kanske kan de nu uppmärksammade butiksnedläggningarna motverkas något.

    I huvudsak mest enbart positiva följder med några nackdelar som går att parera om viljan finns.

    SvaraRadera