12 november 2013

Om tågkaos och olycksalig beslutsvånda!

När jag gick till t-banan i morse hade jag inte kollat, eller lyssnat till, några nyheter. Jag blev därför en smula förvånad när tåget rullade in och såg ut som ett pendeltåg i japansk rusningstid med ansikten, läppar och näsor som trycktes mot fönstren och folk som kippade efter syre!

När den s k ”getingmidjan” genom Stockholm drabbas av problemdrabbas hela storstadsregionen av problem. På alla sätt!

När dessutom delar av ”Tvärbanan” drabbades av haveri framåt dagen så var blodtrycket slaget i taket för de allra flesta människor i Mälardalen!

Tro mig; Jag gillar vår infrastrukturminister, Catharina Elmsäter-Svärd. Hon är för mig, positivt menat, ett rejält fruntimmer!

Dock gör hon mig på tisdagen bekymrad när hon påstår att ”det inte har varit ordning på underhållet!”

Vems är det yttersta ansvaret Catharina?

Tidigare på dagen uttalade sig Ulf Olofsson, professor vid KTH, och sade att situationen var ”kritisk”.

Jag begriper att det, särskilt på den nu drabbade platsen, är svårt, om inte omöjligt, att fixa underhållet på ett någorlunda godtagbart sätt. Alla de som pendlar till arbetet är en massa av människor som är svår att bortse ifrån om tåg måste ställas in!

Det är tur att det bara är några år kvar till Citybanan är klar! Den kommer att ge en avlastning, och ett alternativ vid olyckor, för den extremt täta tågtrafiken till/från huvudstaden.

Ännu bättre hade det varit om ett tredje, och fjärde, spår beslutats förbi Riddarholmen! Då hade vi troligen redan haft dessa på plats även om det hade stört Riddarholms-kramarna att några meter av en, visserligen historisk men ändå tämligen obesökt, holme varit tvungen att tas i anspråk!

Någonstans måste vett och sans infinna sig även hos rabiata motståndare till upprustningar, nybyggen och förbättringar!

I framtiden hoppas jag på snabbare beslut, bättre kristallkulor och färre fundamentalister som, typ en välkänd ABBA-medlem i fallet med Slussen, kramar vrak och därmed förorsakar olycksrisker och kaos för de som kommer efter oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar