26 november 2013

Eurogames i Stockholm! Varför då?

Tro mig!

Jag är verkligen för sexuellt likaberättigande. Inte minst för att jag tillhör familjen som brukar kallas HBTQ.

Brandmän och poliser har återkommande internationella idrottstävlingar och det har också just HBTQ-folket!

I dag blev det känt att Stockholmutsetts” till värdstad för Eurogames 2015. En utnämning beslutad av EGLSF (European Gay & Lesbian Sport Federation).

Borde vi vara glada?

Ja, om man ska tro idrottsborgarrådet i huvudstaden, Regina Kevius (M), och RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund så borde vi det!

Kevius säger att det är ”extra viktigt att visa att Sverige är öppet och tolerant.”

Jo, så är det naturligtvis, och det tror jag också att omvärlden har fattat i och med att Sverige anses vara ett av de mest homovänliga av världens länder.

Jag själv googlar fram EGLSF:s hemsida och läser i ett kompendium kallat ”Eurogames 2015 bidbook Stockholm”, att Westerlund och hennes RFSL lovar att stå för de politiska arrangemangen i samband med tävlingarna. Redan här borde Kevius ha tänkt till en extra gång eftersom Westerlund och Riksförbundet har en, oftast, svår slagsida åt vänsterhållet. Dessutom tycker Westerlund, stup i kvarten, att bögar bör få vänta otroligt mycket längre än heterosexuella för att få lämna blod. Så var det liksom med det likaberättigandet!

Budgeten är, som av en händelse, plus minus noll om man kollar lite snabbt. Vem vet att detta stämmer och inte är en glädjekalkyl?

En noggrannare titt lämnar vid handen att Stockholm invånare, via skattsedlar och förvaltningar står som samarbetspartners till Eurogames.

Bara tävlingarnas ”Management Team” sägs kosta 350 000 Euro!

Innan jag jublar ikapp med Kevius och Westerlund vore jag otroligt intresserad av att ta del av mer specifika tankar kring tävlingarna och vem som betalar! Det borde vara varje Stockholmares rätt att få veta hur mycket var och en av oss bidrar med!

Insatser bör sannerligen göras, både i Sverige och internationellt, för att få ännu fler idrottsidoler att kliva ut ur sina hämmande garderober. Att som Eurogames hävda att tävlingarna i Stockholm har som mål att ge support till hbt-folken i öst- och syd-Europa men samtidigt säga att vi kommer att bry oss om Afrika, Latin-Amerika och Asien om budgeten håller är ett påstående som väcker än större frågor kring ekonomin!

Dessutom: Om vi bortser från att ändamålet kan betecknas som behjärtansvärt så är det inte utan att jag undrar om det rent sportsliga? En idrottsman, oavsett sexuella preferenser, som når toppklass borde rimligen tävla i ”riktiga” mästerskap, eller? I annat fall så har vi ett stort antal andra grupperingar som också borde få ta del av skattemedel för att arrangera internationell sport för medlemmar inom sina respektive ”intresseklubbar”!

Putin ska protesteras emot på plats i Sotji! Ugandas styre borde hetsas på plats i Kampala! Att storma och tycka i Kungsträdgården eller på Stockholms Stadion gör inte bögen eller flatan hemma i ”förtryckarland” särskilt mycket gladare!

Kevius och hennes politikerkompisar borde kunna göra mycket mer rent politiskt än att tindra över kostsamma lekar i världens vänligaste homoland!

1 kommentar:

 1. Hej Jens,

  Hoppas du mår bra och kul att du uppmärksammat EuroGames, vi ville dock göra lite förtydliganden från vår sida då vi så klart ser det som viktigt att du fått en klar och korrekt bild.

  Även om vi är långt fram i Sverige så finns det stora problem att idrotta om man tillhör TQ-segmentet. Där kan man ex. inte delta i den "ordinarie" idrotten om man ser till förutsättningar som könsindelning, pågående könsbyten som ger utslag i dopingkontroller m.m. Vi ser även att många hbtq-ungdomar i Sverige slutar eller aldrig startar inom idrotten - vilket är en delanledning till att EuroGames arrangeras.

  Outreach går främst till europeiska deltagare, för att EuroGames i grunden är europeiskt. Summan är en fast procent av evenemangets totala budget och måste läggas på att stödja fler att deltaga - exempelvis med visum, resor, boende m.m. Men om detta ansöker deltagare om och finns det där finansiell möjlighet går denna fasta del även till icke-européer eller andra satsningar som främjar samma mål. Men det återinvesteras i enlighet med vår vision och till de angivna målgrupperna.

  De summor du refererar till från ansökan är även preliminära, har även till viss del ändrats, men det stämmer att en stor del investeras i de arbetstillfällen som måste till för att organisatoriskt klara av att arrangera EuroGames. Även om det till stor del bygger på ideella insatser så anställer vi kontinuerligt.

  När det gäller skattesummor kan det vara värt att nämna att deltagare, turister, besökare också generar en stor intäkt till Stockholm både via hotellnätter, mat/dryck och övriga utgifter under vistelsen. Vilket genererar arbetstillfällen, skatteintäkter m.m. och som beräknat uppgår till mångmiljonbelopp. En av anledningarna till Stockholms stöd. Inget som tas upp i EuroGames Stockholms interna budget gentemot EGLSF.

  Vi kommer även inom kort släppa vår hemsida, vilket säkert ger en än tydligare bild.

  Och du är varmt välkommen att fortsätta en vidare dialog med oss.

  Må gott så länge!

  Varma hälsningar,
  EuroGames Stockholm

  info@eurogamesstockholm.com  SvaraRadera