23 november 2013

Rädda ESC från döden!

I tider av ekonomisk kris får glittret och glamouren stryka på schlagerfoten!

Inför Eurovision Song Contest 2014 har nu Bulgarien, Serbien, Slovakien, Tjeckien och, snyft ett av mina favoritschlagerländer, Cypern med flera meddelat att de inte ställer upp!

Tävlingen har svällt ut över alla sorters gränser de senaste åren och arrangemanget börjar ta proportioner av elefantsjuka. Det är synd att det tillåtits gå så långt!

Borta är sedan länge kraven på att låtarna ska spegla det egna landet, sjungas på det egna språket osv.

I Sverige styr, sedan alltför många år, Christer Björkman spektaklet. Allt mindre får vi tittare att säga till om i omröstningarna och därmed faller en del av det stora intresset bland publiken. Vid Eurovision-finalen har utvecklingen varit liknande då tittarnas röster vägs emot juryröster.

Jag har ingen prisgivande idé om hur man ska komma tillrätta med utarmningen av en tv-högtid som ESC men något måste definitivt göras.

Jag vill i alla fall inte se ”Mello” tyna bort!

2 kommentarer:

 1. Visst är det tråkigt att lågkonjunkturen gör så att glitter och glamour får stryka på foten, men samtidigt förstår jag att det politiskt inte är försvarbart att länder i kris spenderar dyra pengar på överdådig produktion. Finns ju dock undantag som Vitryssland och Ukraina ... Samtidigt tror jag att folk i kristider ännu mer behöver just musik och glädje!
  Luxemburg har inte deltagit på evigheter, Andorra drog sig ur för flera år sedan liksom Tjeckien och Polen. Slovakien deltog inte förra året, och inte heller Portugal.
  Så länge länderna betalar medlemsavgift till EBC så har de ju rätt att delta, men visst har det blivit överdrivet storslaget och kostsamt.
  I Sverige har det blivit rena skämtet med en programansvarig som tydligen aldrig tänker avgå och som inför den ena konstiga regeln efter den andra! Den senaste är könskvoteringen!
  Kan man inte bara låta den bästa låten gå vidare oavsett om den är skriven av en kvinna, en hetero, en nysvensk eller kanske rentav en bög?
  Däremot håller jag med om att låtarna borde sjungas på det inhemska (eller ett av de inhemska) språket (språken).

  SvaraRadera
 2. Ja tävlingen har urartat. Betydligt svårare är det förstås att peka på vad som borde göras. Men tanken om mer lokalspråk är nog rätt väg. Ett mer brett kulturutbud vore förstås bra. Mer lokalkänsla. Tyvärr brukar det inte löna sig i röster. Betydligt mindre prestigekänsla och mer musik-kvalitet vore nog bra. Mindre elitstyre kan vara hälsosamt. Från början hade man ju också några artister som sjöng alla låtarna, för att få bort fixeringen vid artisterna och premiera själva musiken kanske. En välgörande idé men kanske svårt att genomföra i praktiken med bibehållen entusiasm från alla intressenter. Men visst. Något borde göras och göras om.

  SvaraRadera