30 augusti 2013

Om Nordkorea, avrättningar och turism!

Under det senaste dygnet har nyheter från ett bedrövligt land strömmat!

Nej, jag menar inte Syrien även om jag tänker mycket på den förfärliga situation som måste råda för landets befolkning.

Trots ett hopplöst inbördeskrig i Mellanöstern-landet, hot om invasion, en galen ledare och ett läge som kan sluta hur illa som helst så är det ett land långt borta som uppfyller mina tankar ännu mer!

Från Nordkorea kommer nyheter i en sällan skådad omfattning!

Landets diktator, Kim Jong-Un, lär ha låtit avrätta sitt ex. Sångerskan Hyon Song-wol greps och dödades nyligen. Hon anklagades för ”pornografibrott” men sanningen lär vara av rent politisk anledning.

Nordkorea har också, troligen, installerat en ny arméchef. Vad detta har för aktuell betydelse återstår att se.

Landet meddelar vidare att de stoppar besöket av USA:s sändebud, Robert King, som skulle rest till Pyongyang för att försöka utverka ett frisläppande av amerikanen Kenneth Bae, som i april dömdes till 15 års straffarbete.

Häromdagen meddelades att fartyget som stoppades i Panama, på väg från Kuba till Nordkorea, hade fullt funktionsdugliga vapen ombord.

Otroligt häpnadsväckande är också nyheten, i SvD, om att landet planerar att storsatsa på turism. Med direktflyg från Europa tänker sig landet att dra in stora pengar. Besökarna är tänkta att inkvarteras i speciella ”turistzoner”. Jämförelsen med Kubas Varadero, ett isolerat turistghetto, är inte alldeles oäven!

”Vi har ett överflöd av sevärdheter”, säger Jo Song Gyn, chef för Nordkoreas turistbyrå, i en kommentar.

Vilka då undrar jag?

”Välkomna till dagens heldagsutflykt som kommer att bjuda på ett besök i ett straffläger följt av ett besök på en avrättningsplats, där irritationsmoment skjuts under utkommenderad blomsterprydd allmänhets påtvingade jubel, och en tur ut på landsbygden där vi får se människor som inte ätit sig mätta på mer än en generation”!

Är det inte extremt hög tid att befria de stackars nordkoreanerna från det groteska förtrycket?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar