28 augusti 2013

Dö internatskolor! Dö!

Under dagen har giljotinen gjort ett nedslag i den Lundsbergska skolans kotpelare. Hugget gick inte hela vägen igenom men förlamning, för en längre tid, får man hoppas att resultatet blir!

De senaste dagarna har jag ändrat uppfattning om internatskolors vara eller inte vara, jag erkänner.

Jag har sett skolorna som ett alternativ för elever att plugga i Sverige medan deras föräldrar kanske arbetar utomlands. Guillous mörkerbeskrivningar av tillvaron på dessa lärosäten har jag liksom inte fäst någon större vikt vid.

Nu står det dock klart att alla mina allra som grövsta fördomar, som jag just förnekat, blivit bekräftade!

Jag har äntligen förstått att Lundsberg, och liknande institutioner, är bemannade av blind och korkad personal. Eleverna kommer från pennalism-hem i den sämsta av överklasser där pappa direktör förväntat toffelpåsättning vid hemkomsten från det viktiga arbetet medan mamma gått omkring hemma med migrän medan hennes ”lilla människa” till hemhjälp fått putsa kristallen mot underbetalning!

Barnen på Lundsberg har säkert alltför ofta förväntats, och dessvärre lyckats, skaffa sig minst en vd-tjänst för något högt rankat företag på börsen samt tillbringat lediga helgdagar på golfklubben iklädda tenniströjor med uppvikt krage, brats-frisyr och märkessolglasögon som hårspänne. Kvällarna har dessa ynglingar sedan tillbringat på platser som Stureplan och där inandats en eller annan lina! Allt medan deras skolgång har vidareutvecklat dem till ännu mer utstuderade sadister som senare i livet plågar oss ”vanliga” på våra arbetsplatser!

Strykjärn vet de endast att hantera genom påläggning på någon antagonist. Mammas ”lilla människa” sköter ju deras tvätt och strykning!

Naturligtvis finns det ett fåtal skötsamma elever som nu kommer att bli lidande vid en första eftertanke. Dock borde dessa fåtal elever snart nog inse att de är värda någon mycket mer kvalitativ skola som bättre tillgodoser deras behov av studiero och, framförallt, trygghet!

internatskolor! Dö!

2 kommentarer:

  1. Föråldrad form av skola i välfärdsstaten. Bara lägg ned ner. Varför skillnad på ((människa mot människa) (Ulf Lundell). Överklassens barn kan väl inte må sämre av att möta verklighetens människor i kommunala eller statliga skolor...

    SvaraRadera
  2. Ha, ha. Ja om inte det här är uttryck för ironi så vet inte jag. Klassförakt? Avundsjuka? Missundsamhet? Borgardiktaturens fortsatta repression av avvikare? Blodbad på torget? Giljotinen fram igen?

    Jag säger tvärtom. Fram för flera internatskolor!

    (Runtom i sverige kan flera elever vittna om trakasserier och hot. Handelshögskolan och sexuella trakasserier. Lägg ner handels, kanske? Det är i själva verket ytterst vanligt att utbildningar skapar grupptillhörighet som ser sin egen skola eller skolklass som något alldeles extra förträffligt. Där man är stjärnorna på himlen över just sitt område, sin nisch eller något annat avgränsat. Behovet av att känna tillhörighet och gemenskap tycks på avstånd nästan vara sjukligt högt. Stå på lastbilsflak och vråla. Gå ut i arbetslivet med en övertro på att just jag kan tillföra något extra. Förmodligen är det naturligt. Kanske är det delvis destruktivt. Kanske kan det användas som något bra. Att man som verkligt udda i dagens samhälle automatiskt blir mediamåltavla är nog också naturligt. Vi uppskattar liksom inte att människor avviker för mycket. Eller att andra är väldigt rika. Eller att andra tycks få fina jobb utan att verka kämpa för det. Då silar vi tacksamt verkligheten genom de mediaglasögon som gäller för stunden. Vi låter våra förväntningar bekräftas av de mest enkelspåriga upplysningarna. Enstaka idioter och klantskallar får vara våra soldater i kriget för vår överenskomna världsbild. Vi som tillsammans utgör majoriteten och därmed vet allt bäst, bestämmer mest och har mest rätt. Död åt alla andra!)

    SvaraRadera