13 augusti 2013

Om intelligens, tro och livet efter döden!

Det är lätt att tänka att människor som är fanatiska inom extremt begränsade områden faktiskt också är dumma i huvudet!

I dag får vi som tror så en, om ändå liten så i alla fall, skvätt vatten på våra kvarnar!

En undersökning gjord av professor Miron Zuckerman vid universitetet i amerikanska Rochester, och citerad av bl a DN, berättar att religiösa människor är mer blåsta än icke-troende.

En sammanvägning av ett stort antal studier visar tydlig frånvaro av samband mellan religiositet och intelligens!

Jag kan fascineras av människor vars tro är så stark, och utan ifrågasättande, trots att den ofta baseras på ett gäng texter som sammanfogats till en bok för eoner av tid sedan. Oavsett trosriktning hos bekanta så tycker jag att det är intressant och spännande att föra samtal med dessa även om jag inser att min skepticism på intet sätt kan rubba deras, väl fastsatta, skygglappar.

Med tanke på allt elände som pågår i världen, och att dessa oroshärdar allt som oftast beror på religiös fanatism så är det inte utan att professor Zuckerman kommit sanningen en smula närmare när han konstaterar att ointelligensen står högt i tak hos de allra mest religiösa.

I religionens värld hänger man sig gärna åt att måla upp bilder av vad som händer den dag ens jordeliv är över.

Därför är det i dag också intressant att ta del av en artikel, som publiceras på BBC:s webbplats, som handlar om forskning som försöker ”avslöja” s k nära-döden-upplevelser.

En studie, visserligen gjord på råttor men ändå, visar att hjärnan, efter att hjärtat slutat slå, i en sista kraftansträngning fullkomligt briserar av energi.
Dr Jason Braithwaite, vid universitetet i Birmingham, säger att det troligen är hjärnans ”last hurrah” och att vårt tankecentrum, i tider av förvirring och obekväma omständigheter, som nära döden, blir överstimulerat och hyper-exalterat.
Detta skulle kunna förklara varför människor, som varit nära döden, påstår sig ha sett ljus i tunnlar och ha haft utomkroppsliga upplevelser.

Jag själv vill gärna ”tro” att det väntar något mer den dagen hjärtat slutar slå. Något okänt, energibaserat och i en dimension som ingen jordisk varelse i dag känner till.

Det gör mig knappast till en fanatiker men jag inser att det finns de som säkert påstår att min intelligens måste ifrågasättas!

3 kommentarer:

 1. har aldrig haft med kyrkan att göra tills 2006 när jag gick ett år på en bibelskola och sedan 6 månader på en annan 2008. har nog aldrig träffat bättre och faktiskt smartare(!) människor någonstans. dock finns de ju rövhål överallt tyvärr vilket göra att folk utifrån ofta riktar sin uppmärksamhet dom dom med mest vriden syn medan dom normala försvinner i mängden. så är de väl överallt? invandrare, varg-frågan, homosexuella. är man "normal" med en speciell läggning, härkomst, åsikt eller tro så är man "ofarlig" men börjar man bete sig galet så tror man lätt att de beror på: han är invandrare, kristen, muslim, gay eller varg-hatare.
  forskningen har gett oss mycket bra saker i form av medicin, förståelse om vår egen psykologi och kropp mm.. men min åsikt är den att när man börjar forska om större saker än de vi kan ta på så tycker jag att forskarna sitter i en sandlåda å leker... mitt i Saharas öken! forskningen tar oss en liten bit. men när den inte räcker till längre så tar gud över...

  SvaraRadera
 2. Christopher Hitchens, god Is Not Great, How Religion Poisens Everything,

  http://www.youtube.com/watch?v=wls_cnBRTB4

  http://www.youtube.com/watch?v=Zrrk0CU4QlE

  SvaraRadera
 3. Ateister förnekar all existens av gudomlighet.
  Religiösa förnekar vanligtvis alla andra religioners gudar.
  Av någon anledning så ser religiösa ofta ner på ateisten, men respekterar den som är av en tro som de själva samtidigt förnekar. Kanske då de religiösa är övertygade om att en värld utan religion vore en värld i kaos.
  Ateisten beskyller i sin tur ofta världens religioner för allt elände.
  Båda har fel, naturligtvis.
  Ondska är ondska, godhet är godhet, intelligens och religion har väldigt lite med saken att göra. Beviset för detta är att det finns smarta och dumma, samt onda och goda människor av alla trosbekännelser och ingen.

  SvaraRadera