20 augusti 2013

Om beslöjade kändisar, fri vilja och förtryck!

Gina Dirawi, Veronica Palm och Gudrun Schyman sätter på sig varsin hijab och vill med det visa stöd för den kvinna som misshandlades i fredags.

ledar- och debattsidor sympatiseras det med det s k hijabuppropet som publicerades i Aftonbladet i söndags. Ett upprop signerat en antirasistisk debattör, en representant för ”Muslimska mänskliga rättighetskommittén”, en asylrättsaktivist, en debattör och en poet!

Små, kritisk inställda, enklaver har börjat ifrågasätta hijabuppropet och deras kändisefterföljare och jag är benägen att hålla med kritikerna.

I den just nu rasande debatten sägs knappt ett enda ord om alla de tjejer/kvinnor som, mot sin vilja, tvingas bära hijab för att deras släktingar kräver detta.

Jag minns, tyvärr alltför väl, då jag för många år sedan arbetade på Arlanda och kunde se passagerarna kliva av Iran Airs jumbo som just anlänt från Teheran. En solklar majoritet av kvinnorna ombord slet av sig sina slöjor i samma ögonblick som de klev in i ankomsthallen. I motsatt riktning var det omvänt: Med sänkta huvuden och sorgsna ögon sattes slöjan på för att de alls skulle få kliva ombord på flyget mot Iran!

Självklart måste alla kunna få klä sig på det sätt de önskar utan att riskera att bli nedslagna. Men klädvalet ska vara frivilligt och inte något som någon annan kräver!

Därför är jag inte alldeles säker på att Schyman, Palm, Dirawi och alla de andra, nu beslöjade, gör rätt när de just beslöjar sig!

Det lär i alla fall inte bli lättare för den som bär en tvångs-hijab att försöka komma undan densamma!

5 kommentarer:

 1. Jag håller med fullständigt!

  SvaraRadera
 2. Intressant iakttagelse du berättade från när du jobbade på Arlanda.

  Tycker också att det var bra skrivet av dig.

  /Jan

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig.
  Jag är född muslim men jag avskyr slöjan och tycker att slöjan är en del av kvinnoförtrycket.

  SvaraRadera
 4. Men det som de svenska anpassliga politiker-kvinnorna tog på sig för att sympatisera med kampanjen och få uppmärksamhet, var det verkligen slöjor? På bilderna som jag sett i media liknade det helt enkelt de vanliga sjalar som kvinnor i sverige hade förr. En slöja skall väl dölja något mer än bara håret. Annars är det väl liktydigt med att ta på sig en mössa eller hatt?

  SvaraRadera