30 augusti 2013

Om Gripsholmsskolan och sektbeteenden!

Efter att ha läst Expressen, fredag för en vecka sedan, härsknade jag till en smula! Jag skrev en insändare! Nu har jag inte tagit del av tabloidens samtliga upplagor sedan dess och vet därför inte om tidningen haft den goda smaken att publicera mitt lilla tyckande. Här kommer, hur som helst, mitt inskick:

"I en ” Dagens Ros” i Expressen, fredag 23 aug, kan ”Mamma i 5 A” meddela att ”Sveriges bästa rektor” förtjänar en stor blomsterkvast!

Rektorn ifråga är Nina Lidfors på Gripsholmsskolan i Mariefred.

En oinsatt läsare tänker säkert att Nina måste vara något alldeles extra! För oss andra som följer med i nyhetsnotiser är Nina rektorn, den ansvariga, som glömde att söka tillstånd från Skolverket för att bedriva verksamhet i årskurs 6. Nina kvittrade glatt, för en tid sedan, att hon nu, minsann, beslutat sig för att låta fjol-läseårets femmor få gå om samma årskurs och att alla var lyckliga över beskedet!

”Mamma i 5A” skriver att Nina ”alltid sätter barnens bästa först”.

Jag har svårt att tro att barnen tycker att det är kul att gå om en klass. Jag har också svårt att tro att ”Mamma i 5A” verkligen är det hon utger sig för att vara!

Så länge vi tidningsläsare inte får ta del av djuplodande intervjuer av föräldrar till Gripsholmsskolebarn, föräldrar som vågar skylta med sina egna namn, så ligger det nära till hands att tro att ”Dagens Ros” är inskickad av någon närstående till, eller av rektorn själv.

Ge oss läsare mer kött på benen Expressen om vi ska tro på den alltmer sektliknande skolan i vackra Sörmland!”

2 kommentarer:

 1. Vad som verkligen hänt är att skolan från början haft tillstånd att driva skolklasser t om årskurs 5. Men eftersom barnen trivs så bra vill de helst fortsätta i "sin" skola. Detta diskuterades och skulle ha ansökts om i januari 2012. Men det dröjde till juli 2012 som rektorn skickade in ansökan. Det är trots allt ett år sedan. Nu fanns eleverna, lokalerna och lärarna på plats. Alla inriktade och förhoppningfulla för att få börja årskurs 6. Skolinspektionen, detta alltmer sektliknande verk, blånekar. "Ni får inte starta årskursen trots att allting är på plats och verkar uppfylla alla villkor. Eftersom ansökan inkom för sent. Vi struntar helt i vilka praktiska och ekonomiska följder detta får. Regler är till för att följas och detta är ett uppmärksammat fall" i stort sett.

  Det känns mer som att skolmyndigheten är ett gäng parasiter som vill ställa till med maximal skada för de skolor som fungerar bra. Kanske i frustration över att inte alls verka ha någon kontroll över många kommunala skolor som tycks ha enorma och verkliga problem.

  Nej SI, sluta paragrafrytta och terrorisera. Börja jobba med de verkliga problemen istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du uppfyller med råge den inställning som jag, kanske fördomsfullt, ensidigt hävdas av de som försvarar skolan med den glömska rektorn. Vad jag har förstått är Mariefred delat i två väsensskilda delar. Föräldrar till barn i Gripsholmsskolan ägnar sin energi åt att vara märkvärdiga och samtidigt nedlåtande gentemot de som har barn på den kommunala skolan. Fortfarande är det dock anonyma röster som försvarar det jag kallar en sektskola. Vi har heller inte fått ta del av någon information om vad det är som gör Gripsholmsskolan så fantastisk? Det är som om försvararna är av samma typ som kvinnorna i filmen The Stepford wives; Leende, hjärntvättade, anonymt trista och samtidigt otroligt skrämmande!

   Radera