18 juni 2014

Om förlossning i hemmet och samhällets ansvar!

En kvinna i Småland har av Förvaltningsrätten i Jönköping fått avslag på sin begäran att få föda hemma på landstingets bekostnad.

”Jag vägrar att föda på sjukhus”, säger kvinnan till SR P4 Jönköping och menar att det är alla kvinnors rätt att föda var som helst!

I det sistnämnda har hon helt klart rätt. Ingen kan hindra henne från att föda sitt barn i en gödselstack om hon så skulle önska. Möjligen skulle hon därefter tvingas att genomgå en rejäl psykiatrisk undersökning men att stoppa henne i förlossningsskedet blir svårare.

Att kräva att skattemedel ska spenderas för att hon ska få föda hemma är för mycket begärt. 

Kanske fungerar det så i några andra landsting, om det vet jag intet, men det är i så fall inte heller rimligt.

Under en förlossning kan mycket gå fel och med kvinnans sätt att resonera kan hon då ställa krav på avancerad förlossningsvård i samma säng som hennes avkomma troligen avlats i.

Vad blir det för krav i förlängningen om alla skulle kräva allsköns sjukvård i hemmet på landstingets bekostnad. Galloperation i soffan? Portabla röntgenapparater för att fixa ett benbrott i köket?

Jodå, jag inser att det redan finns fantastisk sjukvård som går att få i hemmet, t ex i livets slutskede men när ett liv ska påbörjas finner jag ingen anledning att riskera mor och barns hälsa, i en bostad, med hjälp av skattekronor.

Välkommen att föda hemma. Men gör det på egen risk och sannerligen på egen bekostnad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar