2 maj 2014

Får Astrid Lindgren Putin på fall?

Var fjärde dag kommer St Peter Lines fartyg m/s Anastasia till Stockholm på sin rutt 
St Petersburg – Helsingfors – Stockholm – Tallinn – St Petersburg.

Passagerarna är till allra största delen ryssar som under några intensiva timmar tokshoppar i de centrala delarna av huvudstaden. Detta har medfört att flera stora butikskedjor lär ha anställt rysktalande.

Många är barnfamiljerna som kommer kryssande och Junibacken är ett ”måste” för att tillfredsställa det ryska småfolket! Junibacken har också rysktalande personal för att ta hand om alla de som fullständigt avgudar Astrid Lindgrens verk och då särskilt ”Karlsson på taket” som redan för länge sedan, under Sovjet-eran, intog en särställning bland vår älskade svenska författarinnas karaktärer.

Måhända om inte Lindgren kan komma att begå ännu ett stordåd postumt?

1976 klev hon in i den politiska debatten med sin ”Pomperipossa i Monismanien” där hon visade att hon själv betalade 102 % i marginalskatt. Dåvarande finansministern Gunnar Sträng fick en svettig tid.

I dag berättar SR:s Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren att det ryska utbildningsdepartementet, på fullaste (av vodka?) allvar, vill förbjuda utländsk barnlitteratur som anses ”opatriotisk” och då ligger ”världens bäste Karlsson” i riskzonen eftersom han påstås skapa ”oönskade dåliga relationer” mellan barn och vuxna.

Vad som händer om, den av ryssarna mer älskade än av andra, Karlsson verkligen bannlyses vet ingen i dag. Jag skulle själv dock inte bli förvånad om det ryska folket då, äntligen, inser att det ryska samhället av i dag är på väg käpprätt mot gamla Sovjetiska förtryckartakter!

De som besöker Junibacken under sina 10 timmar i Stockholm torde i alla fall inte dela åsikt med Vladimir Putin och hans regim.

1996 namngav den Ryska vetenskapsakademin en asteroid efter Astrid Lindgren, ”3204 Lindgren”, något som fick författaren att utbrista: ”Hädanefter får ni kalla mig Asteroid Lindgren!”

Vladimir Putin; Bannlys Karlsson och jag tror att ”Asteroid" Lindgren kommer att se till att din egen saga är all!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar