29 maj 2014

Om Jokkmokk, äldrevård, varm mat och ättestupor!

Jag gillar att pyssla i köket. Ett långkok en mörk höstkväll, förfinande av något recept ur en tidning, kryddexperimenterande i redan etablerade maträtter eller tillagning av något jag aldrig ätit förr. Listan kan göras lång!

Jag har dock ett krav på käket jag ska stoppa i mig, om det nu inte handlar om en sallad som ska ätas eller en picknick-korg som ska packas; Maten måste vara rykande varm när den serveras!

Jag tror själv att jag ”förstördes” under skolåren då ingenting som serverades var riktigt varmt utan bara halvljummet.

När dagen kommer då jag själv inte är kapabel att laga min egen mat längre, det gör ont att tänka sig en sådan dag, står mitt hopp till att någon annan ser till att jag får i mig det jag behöver och att det som serveras är riktigt varmt!

Men i dag inser jag att så kanske inte kommer att bli fallet!

DN berättar att socialchefen i Jokkmokk, Kaisa Björnström, på fullaste allvar föreslår att gamlingarna på kommunens äldreboenden ska få nöja sig med kall mat. Jämt och ständigt!?!

Kommunen vänder på varenda renlav för att hitta kronor att spara.

Socialnämndens ordförande, Kerstin Hellgren Tobiasson (S), säger att ”socialchefen har gjort det hon har fått i uppdrag att göra” och det är inte utan att man tycker att fru ordförande verkar nöjd med besparingsförslaget som lagts fram!

Jag tror att många, liksom jag själv, funderar en hel del på en framtid då livets höst närmar sig. 

Själv är jag otroligt orolig för att hamna i en situation där jag inte är kapabel att ta hand om mig själv, att inte kunna skrika rakt ut när middagen som ställs framför mig består av kallskuret, fil, eller något annat kallt. Dag efter dag!

Kanske kan socialchefen och socialnämndens ordförande i Jokkmokk få gå med dum- och skamstrut den närmaste tiden. Det har de förtjänat!

Under tiden är det bara för oss andra att leta ättestupor att ta oss själva av daga i för att inte riskera att drabbas av Jokkmokksliknande socialdemokrati på ålderns höst!

2 kommentarer:

  1. På sommaren kan det väl gå an att äta kall mat, men inte på vintern. Och det är kallt i Jokkmokk på vintern. Riktigt kallt. Då vill man ha varm mat.

    SvaraRadera
  2. Så kränkande. Kan de inte fixa ättestupa i stället. Jokkmokk styrs av S + V, bra att lägga i minnet

    SvaraRadera