25 maj 2014

Om parlamentsval i EU-parlamentets hemvist!

Förutom dagens EU-val och dagens, på många sätt, märkliga val i Ukraina går ett europeiskt land till valurnorna för att välja parlament.

Jag har bloggat mången gång om landet, som jag bl a kallat ”Europas svarta får”.

Varje besök jag gör, och det sker med viss regelbundenhet, sker med skräckblandad förtjusning!

Belgien är vackert, ölen är god, shoppingen är bra och prisvärd, pommes fritesen är gudomlig för att inte tala om de majonnässtinna såserna man väljer till den friterade potatisen och de allmänna kommunikationerna alldeles utmärkta (om man slipper prata med någon anställd!).

Däremot är de flesta som befolkar landet allt annat än trevliga och gästvänliga. Landet är så tudelat, sedan urminnes tider, så det framstår som otroligt att landet inte delats för länge sedan.

Efter det senaste parlamentsvalet, 2010, tog det 541 dagar innan dåvarande kungen, Albert II, lyckades hjälpa till med att förhandla fram en koalitionsregering.

I norr, Flandern, dominerar flamländarna och i den fattiga södern, Vallonien, är det franska som är språket som gäller. Använder du dig av fel språk, ibland beroende på att du inte förstår var gränsen går, så är du rökt och servicen du får är lika med noll!

I centrala Bryssel, helt nära världsberömda Grand Place (Groote Markt på flamländska) och Manneken Pis, ligger stadens huvudsakliga affärsgata, Rue Neuve eller Nieuwstraat beroende på språkvalet, och här och endast här kan du räkna med hyfsat bemötande om du ställer en fråga på engelska. 
Samtidigt är det så att Bryssel inte har några egentliga förorter, såsom vi känner förorter, utan stadens ”Rosengård” eller ”Rinkeby” ligger mitt i smeten, bara ett par kvarter från turisternas ”måsten.” Men kanske är det sistnämnda förklaringen! Ju mer ”multi-kulti” desto mer språkkunskaper!?!

Belgien står troligen inför många dagar utan regering efter dagens val.

EU-parlamentet, som står för stabilitet och fred i Europa, huserar i landet som är allt annat än enigt!

En ödets ironi! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar