15 maj 2014

Om affischer, demokrati och yttrandefrihet!

SD är utsatta för en storm av kritik gällande de affischer som satts upp i tunnelbanan i Stockholm.

Budskapet om det ”organiserade tiggeriet” har inte direkt fallit i god jord. Åtminstone inte bland de som anser att demokrati är något som inte är värt att försvara!

Utan att dela partiets uppfattning i särskilt många frågor kan jag konstatera att jag inte delar kritiken.

Ett parti, i detta fall dessutom ett riksdagsparti som i senaste valet fick fler röster än två av de andra riksdagspartierna, måste få framföra de budskap de står för. Allt annat vore bortom demokratins yttersta gräns!

Jag påstår inte att alla de tiggare som i dag sitter i gathörn runt om i landet, och som i Stockholm är fullkomligt överrepresenterade i en vanlig gatubild, är ”organiserade”. Men jag tror att en hel del av dem faktiskt är det!

Alla som någonsin, däribland jag själv, har sett en ”utsättning” inför dagens tiggerier inser att det handlar om mer än individer som på desperationens brant reser hundratals mil för att överleva på allmosor.

På centrala platser i huvudstaden, vid 7-tiden på vardagsmorgnar, är det fullt möjligt att se kryckor delas ut och gathörn fördelas. 
På den t-banestation som jag på arbetsdagar passerar sitter en man med uppdraget byxben och pekar på det han vill få oss att tro är svårt skadat. Benet är smalt men när han springer iväg efter dagens ”arbete” är det lätt att inse att allt elände vi ser inte är fullt så hopplöst som de kritiker av SD:s reklam vill låta påskina.

Vid min ICA-butik är det tiggar-skiftbyte strax efter lunchtid och strax efter klockan 18, som på en given signal, upphör verksamheten. Jag visste inte att den som lever i misär bryr sig om vad klockan är!

Trycket från övriga EU-länder måste snarast eskalera till rena brösttoner mot Rumänien!

Och vi som värnar demokratin måste ta till rena brösttoner mot de som protesterar mot yttrandefriheten.

Komikern Soran Ismail lär häromdagen ha twittrat: ”Att demonstrera mot rasism och nazism är vitalt. Att vända den ryggen är briljant. Men att hindra den från att tala är uselt.”

Jag hade inte kunnat formulera det bättre själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar