15 oktober 2017

Några nyheter som svensk media dissar!

Av den enkla anledningen att jag inte bara besökt Kanarieöarna många gånger utan också arbetat där så brukar jag roa mig med att läsa spansk och latinamerikansk media i allmänhet och kanarisk dito i synnerhet. Det är ett utmärkt sätt att hålla språkkunskaperna vid liv.

Inte alls sällan finner jag nyheter som inte får genomslag hos oss och när jag ser vad som publiceras i Sverige så är det inte utan att jag undrar hur det är ställt med nyhetsvärderandet.

Ett par exempel från de senaste dagarna:

Ett spanskt militärplan störtade i närheten av staden Albacete i torsdags. Detta berättade t ex Aftonbladet.

Den som läser spansk media får veta att piloten, som omkom, medvetet valde att inte skjuta ut sig ur det nedfallande planet utan ägnade sina sista sekunder i livet åt att manövrera bort planet från den militärbas där hans hustru och barn befann sig! Tårframkallande om någon frågar mig.

Piloten, som hette Borja Aybar, har nu postumt tilldelats utmärkelsen ”la Cruz del Mérito Aeronáutico” för sin heroiska insats.

Något annat som vi i Sverige inte fått oss till livs, något som jag tänker kunde vara intressant för alla de tusentals svenskar som bokat vinterns kanarieresa, är att marken där skakar mer än vanligt.

På den lilla ön La Palma har 49 mindre skalv, ca 2 på Richterskalan, registrerats. Utanför Gran Canarias nordvästra kust ett skalv på 2,8 på samma skala. Högst hittills är den jordbävning som skedde i vattnen mellan Tenerife och La Gomera, natten till i tisdags, 10 okt. Detta skalv uppmätte 4 på Richterskalan och samhällena på södra Tenerife skakade rejält.

Enligt den spanska media jag tagit del av är aktiviteten ”långt ifrån normal”, seismologiska experter har skickats till La Palma och vad som framkommit hittills är att magma nu tränger upp på 20 km djup under ögruppen och att detta vållar skalven.

Ett kommande vulkanutbrott utesluts inte!

Se där några nyheter som vi aldrig fick kännedom om. I alla fall inte fram till det ögonblick som dessa rader skrivs och publiceras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar