Jag blev tidigt intresserad av matlagning och än i dag kan
jag, en mörk höstkväll, finna stort nöje i ett flera timmar långt långkok.
När jag var liten hade vi, den då, stora mattidningen på
prenumeration. Jag läste, sög i mig, lärde och fick ibland min mors tillåtelse
att testlaga.
För en tid sedan bestämde jag mig för att prenumerera på
samma tidning igen för att se om inspirationen skulle återuppstå. Det skulle
den inte! Åtminstone inte i den bokstavliga mening att jag beslutade mig för att
laga de rätter, helt enligt instruktionen, som presenterades.
Numera är månget publicerat recept fullt av kryddblandningar
som, inte alls särskilt överdrivet, endast går att finna på den två gånger om
året nattöppna marknaden i Phnom Penh eller inhandlas hemmortlad av byäldsten i
den avlägset belägna byn i den nepalesiska delen av Himalaya.
Även den stora butikskedjans tidning, som säkert skulle
vilja locka till matexperimenterande, har sedan en tid hemfallit till samma sorts
matkomplicerande, som jag tror att de flesta familjer i Sverige varken har tid,
ork eller smak för!
Jag tänker att det vore kul med maträtter som inte kräver en
ny kryddbod. Jag tänker att det vore trevligt med förnyelse av de maträtter som sedan generationer finns på
svenska matbord.
Jag tror jag har ganska rätt när jag påstår att köttfärssås
lagas i de flesta hem med stor regelbundenhet. Jag tror att Tacos-myset
fortsatt pågår vareviga fredag och jag tror att det steks pannkakor och blodpudding
i parti och minut, i alla fall hos barnfamiljer.
Att då, som i den svenska butikskedjans mattidning, locka
med helstekt purjolök och samtidigt meddela att ”helst ska innertemperaturen
vara 93 gr” får mig att fnysande undra: Vad hände med 87,6-gradig korvstroganoff
eller med 94,1-gradig potatisgratäng? Purjon ska förresten serveras med ”brynt
hollandaise”, vilket för mig låter som en solklart skuren sås med vidbränd
purjo till middag! Nej tack!
Ett och annat tips till köksexperimenten finner jag ibland,
det är inte det saken gäller.
Saken gäller att matpublikationer i dag tenderar att alltför
mycket rikta sig till de som har oändligt med tid och oändligt med pengar att
spendera på att de två gräslöksstråna på tallriken ska ligga i 89-gradig vinkel
för att det ska bli extra och riktigt festligt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar