8 oktober 2017

Hurtigruten i farozonen!

I Norge rasar sedan en tid en debatt som, när jag skriver dessa rader, ännu inte nått svenska nyhetskonsumenter.

Den världsberömda Hurtigruten, kryssningslinjen mellan Bergen och Kirkenes, med dagliga avgångar på den elva dagar långa tur och returresan, ska konkurrensutsättas.

Detta har det norska kommunikationsdepartementet beslutat.

Jag som inte är mycket för monopolliknande verksamheter tänker att kanske är Hurtigruten undantaget som bekräftar regeln!

Från slutet av 1800-talet har linjen fraktat varor, lokalboende och mängder av turister längs den norska kusten och kanske är Hurtigruten den vackraste av all världens kryssningsrutter.

Nu vill den norska regeringen låta tre olika rederier få ansvar för trafiken men redan i inledningen av anbudsförfarandet står det klart att det inte alls finns några garantier för att de tre bolagen kommer att kunna synkronisera sina tidtabeller.

Avlägset belägna norska samhällen, helt beroende av Hurtigrutens dagliga besök som bringar livsmedel, post och mycket annat och är den enda livlinan till övriga Norge, riskerar att få sin tillvaro allvarligt försämrad.

I dag berättar NRK, norska public service, att det nuvarande rederiet Hurtigruten kämpar för rättigheterna till sitt namn. Juridiska experter påstår dock att något slags evigt varumärkesskydd inte finns.

Kanske är Hurtigruten snart historia, både till namnet och till verksamheten? Turister, som spenderar storkovan på en kryssning, kanske får söka sig något annat land att kryssa i? 
Kanske får sömniga småsamhällen i Norge packa ihop för gott?

Det vore inte bara synd och skam, det vore en kollaps för den norska högerregeringen!

Konkurrens – javisst! Men om konkurrensen innebär utslagning av samhällen och förlust av stora turistintäkter så kanske konkurrensen ska tillåtas få stå åt sidan för en gångs skull!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar