15 oktober 2017

Flight SA8131 först på St Helena

Frankrikes forne kejsare Napoleon I tillbringade sina sex sista levnadsår, och dog 1821, på ön som Gud glömde, St Helena i Sydatlanten.

I går skrevs, efter mångåriga förseningar, historia då det som kallas ”världens mest oanvändbara flygplats” öppnades på ön, vars enda kontakt med omvärlden tidigare varit ett fraktfartyg var tredje vecka.

Ön som ingår i det som kallas ”British Overseas Territories” har ungefär 4.500 invånare. 

Dessa, och potentiella besökare till ön, har nu fått möjligheten att flyga till flygplatsen som beräknas ha kostat hisnande 380 miljoner dollar att färdigställa.

På lördagen landade flighten SA8131, från det Sydafrikanska flygbolaget Airlink, efter en totalt sex timmar lång flygning från Johannesburg, via Windhoek i Namibia till slutdestinationen Jamestown, huvudstad på St Helena. 

68 passagerare fanns ombord på flyget av typ Embraer 190 och dessa hade fått betala upp till 2.000 dollar/st för biljetterna

Flygplatsen skulle klara av att ta emot den större Boeing 737 men p g a de oförutsebara vindförhållandena på St Helena och bristen på alternativa flygplatser att landa på väljer det Sydafrikanska flygbolaget, åtminstone inledningsvis, att välja en mindre maskin som behöver kortare start- och landningsträcka.

Flygningarna är tänkta att ske en gång i veckan, på lördagar initialt.

Jag har, åtminstone när dessa rader skrivs, förgäves väntat på att läsa om denna flygnyhet i svensk media. 

Däremot är nyheten stor ute i världen och ett finfint reportage med kul bilder finns här, hos den kanariska nyhetssajten Canariasnoticias.es.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar