21 februari 2017

Slipsen är männens sjal!

Läser ett otroligt tankeväckande inlägg på SVT Opinion som har att göra med den senaste tidens slöjdebatt.

Radia Al-Masri, ledamot i Syrian Women Association, går till en (egenhändigt?) hopknådad motattack och hon får mig att ”lyssna” och tänka efter.

Radia påstår att mäns kostym är den riktiga symbolen för förtryck och jag tänker att hon har en, liten men ändå, poäng.

Hon konstaterar visserligen att kostymen tar allt mindre plats i vårt vardagsliv, i jämförelse med i t.ex. England, och i dag är det främst näringslivshöjdare, politiker och andra som vill påvisa någon slags maktposition som bär kostym.

Kostym, fast egentligen menar jag nog kavaj, är praktisk att bära i diverse sammanhang. 

Med många fickor får man med sig nödvändiga attiraljer även om jag just nu, när jag skriver detta, någonstans hör Magdalena Ribbing förfasas över män som bär plånböcker, mobiltelefoner och annat i en snabbt passformsförfallande kavaj.

Själv tänker jag att det inte är kostymen som är ett ondskefullt förtryck, det är slipsen! 

Strypsnaran borde, om inte förbjudas så i alla fall, mötas med förakt!

För vissa yrkesroller är uniform påkallad. Ofta handlar det om att visa att man representerar ett visst företag eller idkar myndighetsutövning. På många företag och myndigheter är slips påkallad, precis som en sjal för de kvinnliga anställda men då runt halsen. Varför slips och sjal alls måste ingå i en uniform är minst sagt svårförklarat!

Ända tills för några få år sedan bar jag ofta slips och varje morgon hatade jag ögonblicket då snaran skulle dras åt runt halsen. Jag kände mig dock aldrig tvingad, något som jag kanske borde ha gjort vid närmare eftertanke.

För det är liksom där både sjal- och slipsbrukets skor klämmer!

Jag har bekanta tjejer i min umgängeskrets som är muslimer och som påstår att de själva, av fri vilja, valt att bära huvudbonaden. Som vän måste jag tro dem men jag lovar att jag tragglar mitt mantra att ”om det inte är din fria vilja så har jag mer än svårt att respektera.”

Kanske är det dags att börja fälla liknande kommentarer till de i omgivningen som har svårt att andas p.g.a. en hårt åtdragen slipsknut runt en ofta för tajt skjortkrage?

Att klä upp sig borde inte, år 2017, innebära slipstvång. Hel och ren borde räcka! Inte heller borde det förekomma kvinnor som bär en huvudbonad som någon annan tvingar dem att bära!

Nu går jag och rensar rejält i slipsförrådet! Tack Radia för ett uppvaknande! Hoppas dina åsikter är helt dina egna och inte något som någon man har uppmanat dig att skriva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar