28 februari 2017

Palmolja får mig skippa semlorna!

Fettisdagen till ära hade jag för avsikt att inhandla ett par semlor på vägen hem från arbetet. Jag har inte ”fuskat” och därför inte tjuvätit någon av alla de semlor som saluförts sedan jul.

Min inköpslista inför hemvägen avkortades dock och semlorna ströks raskt!

Det har aldrig fallit mig in att en semla kan innehålla den förhatliga palmoljan men SR P4 Jönköping kunde i dag upplysa mig om att många, om inte de flesta, semlor inte har ett uns smör i sig utan just palmolja!

Radiostationen har ring runt till elva konditorier i kommunen och sju av dessa uppger att de använder palmolja för att orangutangens och sumatratigerns baneträds olja får semlan att ”hålla längre.”

Några av konditorierna påstår att just deras olja är ”certifierad” men flera säger sig inte veta om oljan är ”fulolja.”

Nu är ju även certifierad palmolja ”fulolja” eftersom palmplantagerna står på mark som någon gång bränts ned och minskat utrymmet för de utrotningshotade djuren.

Jag tänker att om livsmedelsproducenterna inte inser det kloka i att tydligt tala om att just deras produkter inte innehåller palmolja så borde Livsmedelsverket ålägga palmoljevurmarna att TYDLIGT ange detta och varje livsmedelskedja med miljötänk borde sätta upp varningsskyltar på hyllorna där oljan finns med i produktinnehållet!

Eller förresten; Förbjud palmoljan helt och hållet! Gör Sverige till ett föregångsland vetja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar