7 februari 2017

Bara rockstjärnor namnges vid sin död!

Denna tisdagskväll toppas nyhetsflödet av Hans Roslings död. Helt begripligt!

Rosling hade vad som närmast kan beskrivas med ord som rockstjärnestatus och folkkär

Han kunde, som ingen annan, förklara knepigheter så att vem som helst begrep och, som många i sociala medier nu konstaterar, han ägnade sig aldrig åt ”alternativa fakta.” I all media nämns hans namn i rubriker som närmar sig krigsstorlek.

En annan som gått bort denna dag är den danske musikgiganten Svend Asmussen och nu bevisar många svenska journalister att de är alltför unga för att förstå storheten.

Asmussen lirade med Josephine Baker, Fats Waller, Jan Johansson, Benny Goodman, Duke Ellington, Herby Hancock, Hoagy Carmichael, Victor Borge, Édith Piaf, Toots Thielemans och så förstås Alice Babs. Bland en oerhörd mängd andra av dåtidens megastjärnor. Asmussen blev världsberömd!

Det har inte tjänstgörande personal på ett antal medieredaktioner förstått utan nöjer sig med att i rubrikerna konstatera ”Dansk jazzlegendar död.”

Att en kvällstidning som Aftonbladet inte har begripit är lätt att ha överseende med.


Troligen tjänstgör ett antal 24-åringar på redaktionen som inte har en aning och som bara väntar (hopplöst!) på Stora Journalistpriset.

Att SR Ekot trampar i samma fälla är dock, åtminstone till för en tid sedan, svårförklarligt. 


Men i samma takt som en yngre, illa påläst, generation tar plats på redaktionsstolarna så spolas allmänbildningen ut i periferin och stav- och syftningsfelen börjar staplas i allt högre takt och vi som nyhetskonsumenter förväntas acceptera förfallet.

Svend hade också rockstjärnestatus men blev bara en ”jazzlegendar” utan namn när han dog. Tragiskt och ofattbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar