5 september 2015

Om ryssar, flygbolag och semestrar!

Ett flygbolag som de flesta i västvärlden knappast känner till är ryska Transaero, Rysslands till storleken andra största flygbolag, efter statliga Aeroflot. År 2000 sa Vladimir Putin att Aeroflot behövde konkurrens och Transaero, som under ett årtionde chartrat maskiner från Aeroflot, tilläts växa och skaffa sig både nya flygplan och slippa statligt inflytande.

Stora flygplan från Transaero fraktar dagligen horder av ryska turister till charterdestinationer som Dominikanska Republiken, Kanarieöarna, Turkiet, Egypten, USA m fl förutom att de har ett stort inomryskt linjenät.

Jag påstår att ryssarna är de nya tyskarna på många, även av nordbor, populära semesterdestinationer.

Rejält fördomsfullt skulle jag vilja påstå att de, ryssarna alltså, har en tendens att uppvisa ljudnivåer överstigande de normala, avsaknaden av hyfs är uppenbar, förutom att de förväntar sig att hela världen ska kommunicera med dem på deras eget språk. Det sistnämnda handlar nog främst om att de själva aldrig behövt engagera sig i att lära sig något annat språk. Efter årtionden av reseförbud, inte bara utomlands utan även inom den egna Sovjetunionen, så har språkkunskaper aldrig behövts. Något som nu resulterar i att de nu, på semestern, uppträder som om hade de världsherraväldet.

Sen är det ju även det där med landets ledare, synen på allas rätt att bli förälskade i vem de vill, invasionshot mot andra länder och annat som också spelar in.

I går kom beskedet att Transaero nu köps upp av huvudkonkurrenten Aeroflot, dvs den ryska staten. Priset blir en hel rubel!

För ryssarna innebär det förstås ett betydligt avbräck i möjligheten att välja bland olika alternativ och att priserna på flygresor lär stiga. Men å andra sidan, att välja bland olika alternativ har de ju decenniers erfarenhet av sedan tidigare att inte kunna göra.

Törs man hoppas på att flygbolagsaffären i Ryssland gör att den ryska trafiken till semesterresmål minskas och att andra turisters solstolar fredas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar