13 september 2015

Om flyktingar, ansvar, skuld och obetänksamhet!

I ett viralt inlägg på Facebook skriver en polis i Lund ”till alla med förutfattade meningar om ensamkommande flyktingbarn.” Polismannen vill dela med sig av vad han upplever under ett arbetspass och hans inlägg sprids som en löpeld.

För fem dagar sedan, på den vackra utsiktsplatsen Fåfängan i huvudstaden, utsattes en 23-årig kvinna för en grov gruppvåldtäkt. DN berättade att de fyra tonårspojkar som anhölls alla lever som gatubarn i Stockholm och att åtminstone en av dem är äldre än de 13 år han uppger sig vara.

Se där; Två diametralt olika inputs under dagar då mängder av människor tycks anse att lagar kan bortses ifrån!

Schengensamarbetet innebär att vi som lever i ett Schengenland kan röra oss fritt till och från andra Schengenländer. När vi kommer hem från ett s k ”tredje land” som inte tillhör samarbetet ska vi dock utsättas för en gränskontroll. Detta för att myndigheterna skall kunna avgöra om vi överhuvudtaget har i Schengen att göra och om vi i så fall uppfyller de krav som ställs för att bevilja inresa. De som stoppas är t ex icke-önskvärda element, kanske grovt kriminella, terrormisstänkta eller efterlysta för brott som de ska ställas till svars för. Vid gränskontrollen ges också möjlighet att söka om asyl!

Sedan ett par veckor rör sig enorma mängder okontrollerade människor igenom Europa. Många av dem försöker så gott det går att undanhålla sig kontroll och många vill inte söka asyl förrän de nått sina drömmars mål.

Bland alla stackars flyktingar lär det med stor sannolikhet finnas personer som ingen av oss vill ha i vår närhet!

Att hälsa alla förutsättningslöst välkomna är därför, i alla fall i min värld, att inte ha tänkt klart! Oavsett hur behjärtansvärd än situationen är för många av de som nu söker sin tillflykt, långt från krig, misär och svält så är det trots allt så att vi i dagsläget inte har en enda aning om vilka konsekvenserna kan bli på några års sikt.

Visst, en åldrande europeisk befolkning behöver tillskott för att vi, som levt i fred ska kunna få en förväntat fin ålderdom. Men vad händer om vi utsätts för terror och det visar sig att de skyldiga lyckades ta sig in under flyktingvågen hösten 2015? Vems fel är det då?
Ska skulden läggas på de som nu vill att alla ska välkomnas? Är det passiva och motsägelsefulla politiker som bär skulden?

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att Schengenregelverket måste upprätthållas. Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att det är rätt av polisen att låta flyktingar resa genom Sverige på väg mot okända mål. Vad säger det om vår regering? Kan budskapen bli mer dubbla än så?

Till Sveriges Radio säger rikspolischefen Dan Eliasson, med tidigare tydliga kopplingar till Socialdemokraterna, att det viktigaste just nu är det ”internationella samarbetet”, främst mellan olika säkerhetspolisorganisationer, för att förhindra att ”fel” människor slinker in i Europa.

Samma internationella samarbete lämnar just nu en hel del att önska. Eftersom Danmarks statsminister lovordar sin egen polis för att dessa låter flyktingar resa vidare, något som också Sveriges inrikesminister gör, så har jag svårt att begripa vad samarbetet egentligen består av!?! Att gå emot gemensamt överenskomna lagar?

Polisen i München meddelar just i detta nu att ”taket är nått” och att staden inte kan ta emot fler flyktingar.

En mer sansad debatt vore på sin plats!

Allt är förstås inte helt svart! Men, vilket många svenskar just nu tycks förtränga, allt är sannerligen heller inte vitt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar