26 mars 2015

Om andrepiloten från helvetet och regeln som kunnat rädda 150 liv!


Känslor för dagen då vi fick veta att andrepiloten från helvetet tagit med sig 149 andra människor rakt in i döden!

Jag antar att vi kommer att få mer information under dagarna som kommer men just i dag är det förvånande att få veta att det inte inom EU, och därmed heller inte inom SAS, finns en regel som säger att det måste befinna sig minst två i cockpit under varje flygminut.

I USA infördes denna regel efter 11 september-dåden. När kapten eller styrman t.ex. behöver gå på toaletten så måste någon ur kabinbesättningen ersätta honom/henne.

Varför i hela fridens namn infördes inte samma regel i resten av den hyfsat moderna världen?

Malmö Aviation lär frivilligt ha tillämpat regeln i flera år men hos andra flygbolag så tycks det vara si och så med den saken.

Norwegian har i dag meddelat att man genast inför denna praxis medan SAS ”avvaktar” något slags EU-beslut i frågan! Varför då SAS? Vad finns det att tveka över?

Om en till synes frisk, men uppenbarligen svårt psyksjuk, tysk flygare kan se till att flyga rakt in i en bergvägg så borde en regeländring inte ens finnas som diskussionsämne utan vara solklar!

Nästa gång jag under en flygresa ser en pilot lämna cockpit utan att någon annan ur besättningen går in kommer jag troligen att få hjärtslag! Eller åtminstone kaskadspy!

Tänk om SAS! Tänk om EU och allsköns flygorganisationer! Följ Norwegian, Malmö Aviation och de amerikanska flygbolagens goda exempel!

Eller; Fortsätt att förneka passagerarna denna extra trygghet och se samma passagerare välja andra bolag för sina framtida luftfärder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar