29 mars 2015

Går nya "Andreas Lubitz" att stoppa?

Det är alldeles förfärligt, på gränsen till outhärdligt, att ta del av nyhetsartiklarna som fortsätter att berätta om den fruktansvärda flygkraschen i veckan.

Men ändå så sitter jag här och suger i mig allt som skrivs, sägs och visas bilder av.

Jag erkänner gärna att mina känslostormar under de senaste dagarna har varit många och tankarna som surrar i mitt huvud är många fler än så!

Jag tänker; Varför berättade inte den förre flickvännen till Andreas Lubitz om att han sagt att ”en dag ska hela världen veta mitt namn?”

Varför gick kapten Patrick Sonderheimer på toaletten när svaret han fick av Lubitz på sin begäran om att denne skulle förbereda landningen i Düsseldorf blev ”vi får se?”

Vilket ansvar har de inom den tyska psykvården som uppenbarligen behandlat Lubitz frekvent? Visste de att patienten var pilot?

Det är så otroligt lätt att vara efterklok, snudd på beskäftigt besserwisser-aktig, men är det inte dags att vi alla bryr oss en smula mer om hur personer i vår omgivning faktiskt mår?

Jag säger inte att ”olyckan” i veckan säkert hade kunnat undvikas, det finns för många sjuka människor på vår jord för att detta skulle vara möjligt, men i eftertankens kranka blekhet kanske, kanske, det skulle ha funnits en liten, liten, möjlighet.

Hur många av oss har någon gång haft en kollega med alkoholproblem? Jag tror att svaret är; Väldigt många! Hur länge har vi väntat innan vi vidtagit åtgärder, om vi alls gjort detta? Jag tror att svaret är; Alltför hopplöst länge!

Jag ifrågasatte i veckan varför flera flygbolag, däribland SAS, fortsatt vägrar ändra regelverket som säger att det räcker med en person på flightdeck? I tidningar har förnumstiga människor uttalat sig om att vi ska ta det lugnt och inte dra några förhastade slutsatser. Jag fattar inte vad problemet är! Jag inser till fullo att en flygstewardess/steward kanske inte alls hade kunnat avvärja tragedin i veckan. Men visst skulle det ha varit en liten smula svårare för Lubitz att hålla dörren låst/blockerad om det funnits en person till i cockpit, även om denne/denna saknar flygkunskaper?

Andreas Lubitz hade helt rätt i att hans namn skulle bli känt över hela världen en dag!

Själv kommer jag att grubbla mig ännu gråhårigare över om någon hade kunnat förhindra det som skedde och hur vi i framtiden kan förhindra att liknande händelser sker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar