3 september 2014

Om BB Sophia, död och kritiker!

I dag tänker jag på det lilla barn som aldrig får träffa sin mamma. Jag tänker också mycket på barnets far och alla andra anhöriga som mist en älskad, och blott 30 år gammal, kvinnlig anhörig.

Det är naturligtvis en stor tragedi för dessa!

Att utgå från att det är ett BB som både är ”privat” och saknar ”intensivvård” som bär skulden till tragedin är något helt annat!

BB Sophia kritiseras i sociala medier och media, särskilt i viss vänsterpress, för att en kvinna fått hjärtstopp under sin pågående förlossning och att kvinnan senare avlider.

I väntan på att fallet utreds tycker jag att samtliga kritiker ska vara försiktiga!

Vet vi med säkerhet att kvinnan inte var dödsdömd i samma ögonblick som hon blev gravid? Är det fastställt att hon under hela graviditeten var kärnfrisk? Nej, jag har i alla fall inte tagit del av några sådana detaljer. För övrigt är det väl inte helt ovanligt att en kvinna får allvarliga skador eller rent av avlider i samband med en förlossning?

Jag tror att de barnmorskor som arbetar på BB Sophia är nog så välutbildade och professionella så att de klarar att hantera de mest komplicerade fall. Ibland så räcker inte det! 

Och det gör det inte i andra sammanhang heller när någon blir svårt sjuk!

De allra flesta av oss kommer att dö på en vårdinrättning vare sig den är privat eller offentligt driven!

De som i dag kritiserar BB Sophia torde vara samma människor som i somras, närmare bestämt i juni, kritiserade det faktum att en kvinna som ville föda hemma förnekades rätten till en barnmorska. Vad hade dessa kritiker sagt om den kvinnan avlidit på det egna sofflocket?

Har BB Sophia brustit i rutiner eller vård ska stället bommas igen!

Till dess vi vet säkert hur det förhåller sig med det aktuella dödsfallet är det många som borde hålla klaffen!

1 kommentar:

  1. Men hallå! Det krävs inte mycket googlande för att kravla sig upp en bit upp ur träsket. Tre experter fick landstingets uppdrag att granska om verksamheten borde få starta. Nej sa de. Man kan fara illa eller dö! Ändå fick de starta. Miljöpartiet har upptäckt att de inte fick hela underlaget inför beslutet i SLL. De röstade ja. En gubbe beklagar att han var jävig under remissrundan. Han skulle ju bli VD för kliniken och glömde berätta. Borde kanske varit tydligare...hoppsan...
    Det dör en på 100 000 födslar i Sverige. Mycket snyggt internationellt. BBSH har haft 1500 st typ. Maken har gjort en egen anmälan för han tycker inte klinikens egen utredning stämmer. T o m Hanne Kjöller på DN har exponerat mejl från en erfaren obstretiker som säger att det här med BB utanför akutsjukhus var ju det som vi lämnade på 70-talet. Nu är vi tillbaka igen. Det betyder dock inte att alla landets kliniker ska ha ett obligatoriskt akutsjukhus i anslutning men i Stockholm fungerar ju det och då ska vi inte vandra vägen bakåt. Vad gäller kvinnor som VILL ta en risk i hemmiljö ugf som holländska kvinnor där det är det vanliga, så bör de informeras men sen måste de få avgöra själva och då få adekvat hjälp. Personligen känner jag en sån entusiast. Men hon fick vackert åka in för det blev komplikationer. Det speciella med födande är att de inte går att förutse och det kan också gå fruktansvärt fort.

    SvaraRadera