6 mars 2014

Om sötma och ett bittert Livsmedelsverk!

Jag erkänner! Jag är en sockerknarkare!

Den där lilla chokladbiten efter en god middag har jag svårt att avstå ifrån. Det där glaset med läsk när jag lika gärna hade kunnat dricka vatten likaså. Oj, vad gott det är med fikabröd! Och kryddblandningen, som mest består av socker, som åker ned i fredagens taco-träsk-fixande, är svår att låta bli. Å glass som är så gott! Liksom en hel massa andra kolhydratrika sockerhaltiga saker som hämningslöst finner sin väg nedför min matstrupe. Listan kan verkligen göras hur lång som helst!

WHO rekommenderar nu att vi alla bör halvera vårt sockerintag och organisationen pekar ut sockret som ”den nya tobaken.”

Det finns ett alternativ. Men det finns också ett svenskt livsmedelsverk!

I världen bortom den svenska gränsen kommer stora mängder med produkter där sockret har ersatts av det som där kallas Stevia, ett  extremt sött sötningsmedel som framställs ur bladen på växten med samma namn och som inte har de blodtryckshöjande och andra effekter som andra, konstgjorda, sötningsmedel har!

Livsmedelsverket ägnar sig dock, sedan i höstas, åt att konstla till tillvaron. I en skrift påtalade de då att sötningsmedlet, på inga villkors vis, får kallas för ”Stevia” i Sverige utan måste benämnas ”Stevioglykosider”. Nej, jag hade nog inte valt en läskflaska där innehållsförteckningen innehåller det sistnämnda.

Ibland, ganska ofta faktiskt, förundras jag över de många myndighetspekpinnarna i vårt land.

Här finns en chans att göra mig, och andra likasinnade, mindre sockerberoende utan att vi behöver välja bort sockersmaken.

Denna chans väljer Livsmedelsverket att försöka komplicera bort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar