14 mars 2014

Om Coop och en affärsidé från anno dazumal!

SvD Näringsliv berättar att Coop nu skrotar återbäringen till kunderna. En återbäring som ifjol ”kostade” kooperationen 886 miljoner kronor.

Jag har aldrig liksom förlikat mig med den kooperativa idén och mina åsikter har knappast förändrats under den tekniska, och mänskliga, utvecklingen under de senaste decennierna. 

Jag hatade grupparbeten i skolan!

Coop, under senare år butiksidkare som jag valt bort p g a en prisnivå högt över konkurrenternas, vill inte kommentera dagens beslut utan påstår bara att det tagits för att ”bättre bemöta kundernas önskemål.” Va?

Jag påstår att den kooperativa idén varit långsamt döende sedan flera årtionden.

Vi har alla, tack och lov, blivit mer självständiga och kan och vill fatta egna beslut om den egna tillvaron.

Tyvärr verkar det som om en majoritet i Sverige, inför höstens val, är redo att välja bort sin egen självständighet.

Är verkligen en majoritet beredd att, kollektivt, välja bort friheten? Och är svaret då att alla bör shoppa loss hos Coop, betala mer för middagen än tidigare och trots detta inte få en spänn i kompensation?

Ja troligen, eftersom media i stort undanlåtit att rapportera om den nya undersökningen, publicerad på Vårdförbundets hemsida, som visar att åldringarna på Koppargården, inblandad i den s k Caremaskandalen, i en ny undersökning påtalar missnöje med tillvaron i det offentligas regi.

1 kommentar:

  1. Kooperationen var nog en bra tanke från början, men har allt eftersom decennierna gått blivit mer och mer som alla andra stora kedjor på marknaden, men lite dyrare än övriga.
    När jag var en tvärhand hög så fanns det små Konsumbutiker här och var i alla städer och dessutom i nästan alla större kvarter, där man kunde köpa allt från leksaker till skjortor och småspik. Det var tider det, nu när kundservice och bra priser är ett minne blott.

    Trevlig blogg, Jens.

    SvaraRadera