23 mars 2014

Om klassisk gitarr, en montenegrin och en kanarieö!

Gillar du, precis som jag, klassisk gitarrmusik? Då rekommenderar jag fortsatt läsning av detta blogginlägg!

I övergången mellan 1970- och 1980-talen besökte jag för första gången i mitt liv Kanarieöarna. På Lanzarote, dit jag reste, finns ett mer eller mindre världsberömt vulkanområde, Parque Nacional de Timanfaya.

Besökande turister, däribland en svensk yngling, d v s jag, fick under bussturen i det månlika landskapet, förutom att höra en inspelad röst berätta om området, lyssna till ett, då för mig okänt, klassiskt musikstycke som för mig sedan dess för alltid är förknippat med magiska upplevelser.

Musiken var adagiosatsen ur Joaquín Rodrigos ”Concierto de Aranjuez.”

I dagarna har stycket kommit i en ny utgåva som är alldeles, alldeles, underbar!

Miloš Karadaglić, född i nuvarande Montenegro 1983, är gitarrvirtuosen nummer ett just nu om någon frågar mig!

På ett sprillans nytt album, med titeln ”Aranjuez”, spelar han ovannämnda ”Concierto” men även andra verk av Joaquín Rodrigo och Manuel de Falla.

Och som han spelar!

Tillsammans med London Philharmonic Orchestra, under ledning av Yannick Nézet-Séguin, är skivan med Miloš inget annat än ett måste för gitarrälskare!

Jag har lyssnat till otaliga versioner av ”Concierto de Aranjuez” i mitt liv men denna nya version tar udden av dem allesammans. Dirigent Nézet-Séguin håller tillbaka orkestern på några ställen, där alla tidigare dirigenter frammanat forte fortissimo, och den nya versionen plockar förtjänstfulla poäng även på andra sätt.

Men framförallt är Miloš Karadaglić en gudagåva till alla oss som gillar att lyssna till klassisk gitarr!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar